lørdag den 25. marts 2017

I de gode gamle dage sendte de altid westerns i fjernsynet

En læser har spurgt mig om jeg har nogen fornemmelse af, hvor ofte der blev sendt westerns i fjernsynet i "gamle dage". Oplevelsen var, at det kunne være helt op til en gang om ugen. Nu har jeg undersøgt sagerne, og billedet er lidt noget andet. Jeg udbad mig nogle årstal, og fik 1986-87 som en mulighed samt 1990, fordi TV2 på det tidspunkt var kommet på banen.

Man kunne også vælge at inddrage andre kanaler, men det har så ikke været opgaven her. Slog helt tilfældigt ned på september 1987, men på ingen af den måneds dage sendte DR en western. Til gengæld var der folketingsvalg, hvilket selvfølgelig satte sit præg på TV-programmerne, men man sendte ikke på samme måde i døgndrift, som vi kender det i dag.

Så hoppede jeg frem til september 1990, og der var bingo allerede i den første af de gamle TV-oversigter, jeg bladrede i. Lørdag den 1. september sendte DR kl. 21.25 SAN ANTONIO fra 1945 med Errol Flynn og Alexis Smith i hovedrollerne. Ovre på TV2 sendte de nogenlunde samtidig Roman Polanskis CHINATOWN, hvilket måske har fået nogle seere til at vælge den fremfor en tur ud på prærien. I den samme måned skulle man helt frem til fredag den 28. september, før en western igen var på programmet. Det var TV2, der kl. 22.50 sendte Howard Hughes' THE OUTLAW med den skønne Jane Russell i en af hovedrollerne. Så alt i alt bød måneden på to westerns på en af de to store kanaler.

Helt tilfældigt valgte jeg august 1991 som den næste måned, jeg ville undersøge. Tirsdag den 6. august kl. 20.30 var der bid. Her sendte DR nemlig William Wellmanns WESTWARD THE WOMEN fra 1951. I programoversigten beskrives den som en "usædvanlig western". Allerede få dage senere, nemlig fredag den 9. august, kunne western-fans dengang i 1991 sætte sig klar i sofaen foran husalteret. Her bød TV2 nemlig kl. 20.00 på Clint Eastwoods PALE RIDER fra 1985.

Det var også TV2, der diskede op med det næste bidrag i genren, selv om det var et af de mere muntre indslag. Fredag den 16. august 1991 sendte de kl. 22.40 TV-filmen THE WILD WOMEN OF CHASTITY GULCH fra 1982, der på IMDb beskrives som en romantisk western-komedie. Den danske titel er BORGERKRIGENS BEDSTE HOREHUS. Lørdag den 24. august kunne DR kl. 20.30 så byde på Tom Gries' WILL PENNY fra 1967 med Charlton Heston i titelrollen. Så det var en måned med i alt fire titler, så med lidt godt vilje kan man godt sige, at der i gennemsnit var en western om ugen.

Som en sidebemærkning skal det lige nævnes, at DR i den periode sendte 90'er-TV-serien ZORRO, mens man ovre på TV2 med jævne mellemrum kunne se TV-serien PARADISE (eller GUNS OF PARADISE, der på dansk kom til at hedde PISTOLER I PARADIS). Og dengang var man også lidt grebet af DANCES WITH WOLVES-feber, så i august 1991 viste TV2 dokumentar-programmet "Sioux-indianerne i 100 år", men den har jeg ikke lige kunnet finde en originaltitel på.

Vi snupper lige en måned mere, nemlig april 1994. Her var TV2 på banen fredag den 2. april, hvor de kl. 23.45 diskede op med William A. Wellman YELLOW SKY fra 1948. Den danske titel er DEN FORLADTE BY. Og allerede dagen efter var TV2 klar med endnu en midnatsforestilling, nemlig JOE KIDD fra 1972. Den blev sendt kl. 05.00 lørdag den 3. april 1994.

Først lørdag den 16. april dukkede der igen lidt præriestøv op på skærmen, denne gang i form af Reynaldo Villalobos' TV-western CONAGHER fra 1991. Den er baseret på en roman af Louis L'Amour, og filmen blev sendt kl. 21.55 på DR - altså tæt på den bedste sendetid. Og månedens sidste dag nåede lige at byde på en western mere, nemlig da TV2 lørdag den 30. april 1994 kl. 23.45 sendte Burt Kennedys HANNIE CAULDER fra 1971. Så det var samlet set en måned, der godt og vel tilbød en western pr. uge til seerne.

2 kommentarer:

 1. Jeg er jo cirka på alder med dig, og jeg husker 1970'erne, som den rene ørkenvandring mht. westerns, eller cowboyfilm, som vi kaldte dem dengang. Jeg var westernfilmfan fra en tidlig alder, så jeg var opmærksom på, hvad der blev sendt på TV, lige fra jeg gik i første klasse. Sådan som jeg husker det, blev det dog kun til cirka 1 (een!) film om året. Jeg husker eet år, vist nok i anden klasse, hvor dét års western (en John Wayne-film, mener jeg, det var) blev vist i "Skole-TV", og mine onde, onde forældre nægtede at lade mig blive hjemme fra skole, så jeg kunne se den. Jeg sad og hulkede i første time. Hulkede! I '73 blev det dog lidt bedre, da viste DR nemlig den amerikanske westernserie "Hec Ramsey" (jeg er i gang med at skrive om den til næste nummer af "Stay Sick!"), som var ganske glimrende. Nå ja, og så var der jo McCloud, hvis det kan tælles med som "western".

  SvarSlet
  Svar
  1. Hulkede! Hold da op! Jeg har slet ikke gravet i den samlede frekvens, når det gælder westerns i dansk TV i 70'erne, men måske skulle man bladre TV I 70'ERNE-bøgerne igennem en dag. Uanset hvad, så fyldte film bare ikke det samme på skærmen dengang, men selvfølgelig sendte de nogle stykker.

   HEC RAMSEY har jeg formentlig set, men jeg kan ikke rigtig huske den.

   Slet