lørdag den 21. september 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 17

Det er blevet til disse tre titler, men der skal nok komme flere.

YELLOW SKY (William A. Wellman, USA, 1948). Stretch og hans bande røver en bank, og de slipper væk med en større sum penge. Desværre er hæren lige i hælene på dem, men jagten opgives, da banditterne flygter ud over saltsletten. Efter nogle knastørre dage når de frem til spøgelsesbyen Yellow Sky, hvor de møder den barske kvinde Mike og hendes snu bedstefar. Banden får lov til at blive i området, så deres heste kan komme sig – men banditterne begynder at blive særdeles interesseret i det smukke og meget selvstændige kvindemenneske – og så undrer de sig over, hvorfor nogle vælger at bliver boede i en forladt mineby. Hvad er deres hemmelighed? 

En af de interessante ting ved YELLOW SKY, der på dansk kom til at hedde DEN FORLADTE BY, er, at banditterne ikke for alvor er onde. Selvfølgelig er de nogle skurke, der røver banker, men det er pengene, de går efter – ikke at efterlade en stribe af lig i kølvandet på deres færd. Mødet med 'Mike', som i virkeligheden hedder Constance Mae, vækker i høj grad nogle følelser hos dem, og flere af dem har ingen problemer med at overskride hendes grænser – og tanken om en skjult rigdom gør også noget ved deres moralske kompas. Denne udvikling er spændende at opleve i Lamar Trottis fine manuskript, og man kan kun nyde Joseph MacDonalds flotte billeder fra de usædvanlige locations. Det er spændingerne mellem karakterne, der gør YELLOW SKY til en film langt over middel, men der er også lidt action undervejs. Dog måtte det store klimaks godt have budt på lidt mere saft og kraft, men det er en mindre anke. Set på Blu-ray.

NEWS OF THE WORLD (Paul Grengrass, USA-Kina, 2020). Efter borgerkrigen rejser den tidligere sydstats-kaptajn Jefferson Kyle Kidd fra by til by for at læse nyheder op for indbyggerne. På sin vej kommer han forbi en væltet vogn, hvor der i nærheden er blevet lynchet en sort mand. Her træffer han også en ung hvid pige, der kun taler Kiowa-indianernes sprog. Ud fra papirer ved stedet erfarer Kidd, at pigen skulle eskorteres hjem til familie mange hundrede kilometer væk. Af kringlede omveje bliver det Kidds ansvar at påtage sig opgaven, og det umage par begiver sig ud på en dramatisk og udmarvende rejse.

Her har vi virkelig med en slow burner at gøre, men det er bestemt positivt i denne sammenhæng. NEWS OF THE WORLD er en stærk og tankevækkende historie, der bruger god tid på at udvikle sig, og det er virkelig fint. Landskaberne og kulisserne er flotte og fascinerende, men det er selvfølgelig især skuespillernes præstationer, som får det hele til at hænge sammen. Tom Hanks er som altid seværdig, og den unge Helena Zengel er intens og kraftfuld som den unge pige. Stærkt at se. Selv om det er en slow burner, er der også dramatiske højdepunkter og det er først i det sidste kvarter, at filmens tempo halter lidt. Men det betyder ikke noget i det store billede; NEWS OF THE WORLD er værd at se. Set på Netflix.

DEATH OF A GUNFIGHTER (Robert Totten, Don Siegel, USA, 1969). Texas-byen Cottonwood Springs er ved at forberede sig på mere moderne tider, men byens sherif Frank Patch er en lovmand af den gamle skole, der gerne lader revolverne tale. Efter et opgør med en beruset borger, som Patch dræber i selvforsvar, beslutter byrådet, at de vil fyre sheriffen. Men det er lettere sagt end gjort, og derfor skal der drastiske midler til for at komme af med Frank Patch. 

Her er en film med hverken indianere eller skumle banditter – det handler om en stædig mands forsøg på at holde fast i sig selv, mens fremskridtet kommer buldrende. Det er en særdeles kompleks rolle, som Richard Widmark her har kastet sig over: Sheriffen tror på de gamle værdier, men han er blevet for fastlåst i dem; måske lidt som Burt Lancasters karakter i LAWMAN. Men han er generelt en af "the good guys", hvilket bedsteborgerne i Cottonwood ikke kan håndtere, og derfor begynder de for alvor at slække på deres idealer. Det er fint og intenst skildret, men man skal altså ikke forvente en film med væg-til-væg action. Widmark var ikke begejstret for instruktøren Robert Tottens arbejde på filmen, og derfor blev det Don Siegel, som blev hentet ind for at gøre den færdig. Som et kompromis endte det med at være den fiktive instruktør Alan Smithee, der står på rulleteksterne – og det var første gang i Hollywood, at det navn blev brugt. DEATH OF A GUNFIGHTER's danske titel er EN HÅNDFULD BLY. Set på Blu-ray.