tirsdag den 31. december 2013

Det vilde vesten som tømmermands-TV

Jeg ved ikke om der ligger en tanke bag, at TV-kanalen DR K tager til det vilde vesten den 1. januar. Mange af seerne vil formentlig være påvirket af nytårets festligheder, så man magter næppe andet end uforpligtende tømmermands-TV. En af mulighederne er så at sadle op til DR K's western-aften, der byder på tre dokumentar-programmer samt en spaghetti-klassiker. Her er oversigten:

DR K 1. januar 2014:
Kl. 20:55 BILLY THE KID - MANDEN OG LEGENDEN. Amerikansk dokumentar fra 2011. Den 28. april 1881 var den 21-årige Billy the Kid få dage fra at blive hængt for mord. Det lykkedes ham at overliste sine fangevogtere og flygte, for kun få måneder senere at blive skudt af den ambitiøse sherif Pat Garrett. Billy the Kid er blevet en af den amerikanske westernhistories mest elskede skikkelser, portrætteret på det store lærred fra Roy Rogers, Paul Newman og Kris Kristofferson til Emilio Estevez. Han var lovløs, men i den folkelige erindring en retfærdig en af slagsen. Men hvem var Henry McCarty alias William Bonney alias Billy the Kid? En række westernhistorikere og forfattere fortæller om sønnen af fattige irske immigranter, der forvandlede sig fra radmager forældreløs til en af de mest frygtede mænd i det vilde vesten og udødelig legende. Originaltitel: BILLY THE KID.

Kl. 21:45 WYATT EARP - LEGENDEN FRA DET VILDE VESTEN. Amerikansk dokumentar fra 2010. Wyatt Earp er blevet portrætteret i utallige film og tv-serier som en af de mest berømte og berygtede ordenshåndhævere i det amerikanske "vilde vesten". Særligt kendt er hans rolle i skudduellen ved O.K. Corral i Arizona i 1881. Dette er historien om, hvordan en almindelig mand blev forvandlet til en legende, som lever videre den dag i dag. Originaltitel: WYATT EARP.

Kl. 22:40 BUFFALO BILL. Amerikansk portrætprogram fra 2008. I 1886 spillede Buffalo Bills Wild West Show for mere end en million mennesker i New York. Det var et af verdens mest storslåede shows. Der var cowboys og indianere, skarpskytter, bl.a. den berømte Annie Oakley, hundredvis af heste, bøfler, elsdyr og æsler. Alt i alt mere end 250 optrædende, der bevægede sig i fejende flotte westernlandskaber med prærie og bjerge. Efter New York spillede showet for fulde huse i London, Paris, Rom og Barcelona. Manden bag dette udstyrsstykke var William Cody. Tidligere spejder for hæren og aktiv i kampene mod prærieindianerne, dertil høj og flot og personificeringen af de mænd, der "vandt Vesten".

Kl. 23:35. DJANGO. Italiensk western fra 1966. Django kommer trækkende med en ligkiste efter sig. Han har noget at hævne, og han er hurtig på aftrækkeren. Da han dukker op, bliver fejden mellem major Jacksons lejesvende og general Rodriquez' banditter for alvor blodig, men hvad har han egentlig i kisten? Django: Franco Nero. Rodriguez: José Bódalo. Maria: Loredana Nusciak. Manuskript: Sergio Corbucci m.fl. Instruktion: Sergio Corbucci. Uegnet for børn. Originaltitel: DJANGO.

1 kommentar:

  1. Kim Newmans nye roman, "Johnny Alucard", har et kapitel, jeg netop har læst, hvor to vampyrer ender i en farlig situation på et wild west museum, hvor en revolver, der har tilhørt Wyatt Earp, lades med sølvkugler, der har tilhørt The Lone Ranger...

    SvarSlet