mandag den 5. november 2018

Oplev Jakob Stegelmann fortælle om B-westerns og se RIDE LONESOME på det store lærred

Jeg har netop læst Jakob Stegelmann-bogen TRUSLEN FRA DET UKENDTE, hvor der er et kapitel om B-westerns. Her kan man læse at "Et velkendt fænomen blandt folk, der gør overdreven brug af deres video til afspilning af gamle cowboyfilm fra 30'erne og 40'erne, er en stigende mangel på realitetssans. Den sære fornemmelse, der hviler over disse primitive små film, deres skrattende lydspor og de enkle historier, bliver mere end fiktion. Man føler langsomt, at det er virkeligheden, man sidder og ser på". Onsdag den 28. november kl. 19.00 er der så mulighed for at opleve Stegelmann live i Cinematekets biograf i København, hvor han fortæller om og viser klip fra B-westerns fra 30'erne og 40'erne.

Efter en pause kan man så nyde Randolph Scott i Budd Boettichers RIDE LONESOME fra 1959, der regnes for at være en af instruktørens bedste westerns - og det er en af filmene i det, der siden blev kendt som The Ranown Cycle. Det lyder som et herligt arrangement - så kan man more sig lidt over, at der i programmet bruges et stillbillede fra COMANCHE STATION.

7 kommentarer:

 1. Man føler sig lidt ensom med sin interesse for gamle westerns, men Stegelmann er heldigvis med i westernklubben. Livet ville være fattigere uden ham.

  SvarSlet
 2. Henrik, det er lidt sjovt, det du siger. Jeg sagde noget i samme retning i en tegnseriegruppe på fb for et par dage siden, fordi jeg havde skrevet om Tex Willer, som i 2016 lukkede igen efter to numre, simpelthen fordi (ifølge min mening) danskerne stort set ikke gider westerns mere. Jeg var efterfølgende ved at drukne i kommentarer fra folk, der mente, at westerns har mange fans i Danmark. Men nej, helt ærligt, genren er næsten en død sild herhjemme - til trods for, at der er et par populære tegneserier, der stadig kan sælge som fx. Blueberry.

  SvarSlet
 3. Ja, desværre har du nok ret, det er vist kun os to, nogle håndfulde gamle mænd, der husker Bonanza fra deres barndom samt min gamle mor, der holder af genren. Helt anderledes forholder det sig åbenbart med westernspil til konsol, og det kan jeg ikke rigtigt få til at hænge sammen, men måske kan hypet omkring Red Dead Redemption 2 skabe fornyet interesse for den hæderkronede genre. Ville det ikke være fantastisk, hvis enhver dansk teenager om nogle år ved hvem Audie Murphy er?

  SvarSlet
 4. Eller snarere hvem Murphy var. Krigshelten der blev westernstjerne.

  SvarSlet
 5. Arr, ehm, jeg måtte sgu osse lige checke efter, hvem han var (men kunne godt genkende ham dog). Wauw, han holdt en hel bataljon tyskere i en hel time, han forfalskede sine papirer fordi han var for ung til at drage i krig, og han nægtede at optræde i alkohol- og tobaksreklamer for ikke at skulle sætte et dårligt eksempel, selv da han led af pengemangel. What a guy!

  SvarSlet
 6. Hov, jeg har selv været så længe væk her fra bloggen, at jeg slet ikke havde set jeres kommentarer. I har bestemt ret i, at westerns er et trængt fænomen her i landet - også selv om rigtig mange spiller det der western-spil.

  SvarSlet