torsdag den 10. marts 2016

UNDERTAKER er en barsk og brutal western-tegneserie i topklasse

Selv om amerikanske tegneserie-forlag gennem årene har produceret mange western-serier, så er der bred enighed om, at det især er belgierne og franskmændene, der har haft et unikt talent for at fortælle historier om det vilde vesten. Ikke mindst serien om Blueberry i dens mange inkarnationer har sat et gigantisk fodaftryk, men der er kommet et hav af fremragende western-albums fra Frankrig og Belgien - og med det første bind af UNDERTAKER fortsætter den tradition på fornem vis.

Serien er skrevet af Xavier Dorison, tegnet af Ralph Meyer og den udgives på dansk af Shadow Zone Media. I historien "Rigmandens sidste måltid" møder vi bedemanden Jonas Crow, der rejser rundt i en hestetrukken rustvogn. På overfladen er han en barsk fyr, der ikke rører en finger, hvis han ikke bliver betalt for det, men en såret grib kan han dog ikke få sig til at tage livet af, og den bliver meget passende hans kæledyr.

Jonas Crow får til opgave at tage Anoki City, hvor han mødes med den alt andet end populære guldmine-ejer mr. Cusco. Han er ikke død endnu, men forventer at være det den følgende dag, og Crow skal stå for begravelsen. Cusco har planer om at gøre en ende på sit liv, men han vil have sin formue med sig i graven, så før det sidste åndedrag æder han hele sin formue i guldklumper - og bliver dermed et særdeles værdifuldt lig.

Det er et opsigtsvækkende scenarie, men det er nok også det, der skal til, når nu vores helt ikke er en traditionel gunslinger, men noget som ordinært som en bedemand. Man fornemmer dog, at han gemmer på en del hemmeligheder, hvilket afsløres undervejs, efterhånden som situationen bliver stadig mere anspændt og dramatisk i den lille mine-by. Det er fremragende skildret, og i løbet af historien eksploderer det hele i ultravold og blodige opgør.

Ralph Meyers tegninger er ekstremt stemningsfulde og detaljerede, og figurerne er i en stil, der både er meget realistiske og tegneserie-agtige på samme tid. Det fungerer perfekt. Farverne er kraftige og mørke, og det ville nok ikke have klædt serien med en blegere palet (ud over Ralph Meyer har Caroline Delabie bidraget med farvelægningen). Selve udgivelsen er en lækker hardcover, og bagerst i albummet får man nogle skitser og tegninger, der formentlig er blevet til i forbindelse med skabelsen af serien.

Det eneste problem er, at man under læsningen når til den sidste side på ingen tid. Der er grænser for, hvor meget man kan nå på 54 sider, og så er det lidt af et chok at opdage, at albummet slutter med den vildeste cliffhanger. Så er man selvfølgelig endnu mere tændt på at få fingre i bind 2, men det er en temmelig brat finale. Så vi kan kun glæde os til næste runde.

UNDERTAKER, bind 1: "Rigmandens sidste måltid".  Manuskript: Xavier Dorison. Tegninger: Ralph Meyer.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar