Det er blevet til denne lille håndfuld titler.
Her er på alle måder tale om klassisk søndag eftermiddags-underholdning i en særdeles kulørt og dynamisk B-western. Handlingen brager løs med masser af slagsmål og flotte optrin med en række fine locations, der er en fryd for øjet. Audie Murphy gør det godt som den unge mand, der tvinges til at træffe nogle afgørende beslutninger, mens Lyle Bettger og Hugh O'Brian er en fornøjelse som historiens fremtrædende skurke. Man bider også mærke i den balancerede skildring af Ute-indianerne. Fin lille film, der i øvrigt fik en ret dramatisk titel på dansk, nemlig I RØDHUDERNES DØDSDAL. Set på Blu-ray.
Det er en perlerække af gode skuespillere, der står på rollelisten i denne film, der nærmest må betegnes som et epos. Man kan også sige, at den består af en lang prolog, hvor Max Strand begynder sin rejse ud i en verden, han ikke kender; efterfulgt af tre akter med de tre mordere. At en del af handlingen foregår i et fængsel i Louisianas sumpe er et fint afbræk fra mange af de knastørre landskaber, vi ser i mange westerns. Steve McQueen gør det fint i hovedrollen, selv om han er alt for gammel til at spille en teenager; endda en halvblods-teenager - men det er især Brian Keith, Arthur Kennedy, Karl Malden og ikke mindst Martin Landau, man lægger mærke til. Filmen er måske lige en anelse for lang; til gengæld er musikken af Alfred Newman lige i øjet. Optaget fra DR2.
Man må siger, at der sker meget i denne italiensk-spanske produktion, der kom til at hedde SARTANAS STØRSTE KUP på dansk. Måske lidt for meget! Alle snyder alle, og det er selvfølgelig fint nok, men det er dæleme et manuskript, der er lidt over det hele. Vi taler næsten James Bond i det vilde vesten med de mange opsigtsvækkende optrin og en opfindsom brug af gadgets. En detalje er, at alle lovmænd i filmen bliver kaldt for sheriffer - også vagterne i fængslet - og det er nogle virkelig store sherifstjerner, de har på. Om det er historisk korrekt, ved jeg ikke, men det ser pudsigt ud. Filmen er sjov nok, men i virkeligheden er det ikke for alvor mit glas whisky, øh, min kop te. Set på Netflix.
BUCHANAN RIDES ALONE (Budd Boetticher, USA, 1958). Tom Buchanan ankommer til den californiske grænseby Agry, hvor befolkningen er alt andet end venlige. Agry-klanen styrer alting, og det udvikler sig eksplosivt efter et slagsmål i saloonen, hvor Roy Agry bliver dræbt af en ung mexicaner. Tom Buchanan anklages for at være medskyldig, og sheriffen - endnu et medlem af Agry-familien - "beslaglægger" de 2000 dollars, Buchanan har på sig; penge, der skulle bruges til at købe jord i det vestlige Texas. En retssag skal afgøre skyldsspørgsmålet, men indbyggernes grådighed står i vejen for enhver form for retfærdighedssans.
Vi har at gøre med endnu en af de gode Ranown-film med Randolph Scott i hovedrollen. Manuskriptet er ambitiøst og tonen er lettere end i nogle af de andre Budd Boetticher-film, men det er på alle måder god underholdning. Scott er heller ikke så sur og sammenbidt, som man har set ham i andre produktioner. Titlen er lidt underlig, da man egentlig ikke får på fornemmelsen, at Buchanan nødvendigvis er den typiske ensomme rytter, men det kan måske komme fra roman-forlægget "The Name's Buchanan" af Jonas Ward (et pseudonym, der dækker over flere forfattere). Der udkom samlet set over en snes bøger om Buchanans eventyr i det vilde vesten. "The Name's Buchanan" udkom på dansk i serien Ny Pocket fra Winthers Forlag under titlen "En mand red forbi". Da BUCHANAN RIDES ALONE fik dansk premiere i 1964 var det med titlen HELVEDESBYEN I TEXAS, hvilket ikke giver den store mening, da handlingen udspiller sig i Californien. Men sådan er der så meget. Set på Blu-ray.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar