søndag den 14. juli 2019

Man kunne godt få den tanke, at "westerns" er ved at blive gemt væk som genre

De fleste online-forhandlere af dvd'er og Blu-rays og de fleste streaming-tjenester har som udgangspunkt mulighed for, at man kan søge efter titler og og at man kan browse igennem diverse kategorier. Søgevinduet er fint, hvis man går efter noget bestemt, og "bladre igennem"-funktionen er cool, hvis man har lyst til at lade sig inspirere og blive overrasket. Men, men, men ... nogle steder virker det som om, at "westerns" ikke længere findes som en genre - eller så bliver den gemt lidt af vejen.

Et eksempel: På Blockbuster.dk har de "action", "thriller" og "krimi" blandt de 14 genre-kategorier, de opererer med, men "western" findes ikke. Jeg har prøvet at søge på John Wayne, og hvis man så tilfældigt går ind under de enkelte titler, kan man se, at TRUE GRIT er "eventyr, drama, action", THE WAR WAGON er "action", THE MAN WHO SHOT LIBERTY VALANCE er "drama", mens ROOSTER COGBURN er "action". Tja, bum bum ...

Det er dog meget forskelligt, hvordan de enkelte tjenester og online-shops tilbyder muligheden for at bladre i genrer, og heldigvis er westerns ikke helt forsvundet endnu. Det er dog sjovt at bemærke, at man sagtens kan finde "westerns"-kategorien, når man klikker ind på dvd'er og Blu-ray hos engelsk og amerikansk Amazon. Men i det western-glade Tyskland ligger genren ikke umiddelbart blandt kategorierne i det første vindue, man kommer ind på hos tysk Amazon. Man kan se "Action & Abenteuer", "Komödie & Unterhaltung" og "Zeichentrick", men man skal ligge klikke en gang nederst i listen på weitere for at komme ind på et vindue, hvor man også kan vælge westerns.

Men det er selvfølgelig et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, og der er nok ikke det samme publikum til westerns som til det seneste superhelte-epos fra Marvel. Heldigvis er fans nogle ihærdige størrelser, der nok skal finde frem til de ting, der interesserer os - også selv om det ikke altid er helt let.

3 kommentarer:

  1. Ja, jeg har også ualmindeligt svært ved at finde westerngenren i Amazon Prime, men hvis man taster 'westerns' ind i søgefeltet, dukker der 184 film op. Bare synd, den gamle hæderkronede genre ikke er fundet værdig til en plads på forsiden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Amazon Prime er et af de mere kringlede steder at finde ting, men der er meget guf at gå efter.

      Slet
  2. Og så koster det kun 45 kr.

    SvarSlet