fredag den 30. juni 2023

Kan man få ChatGPT til at skrive om Bill og Ben-bøgerne?

I det seneste halve års tid har debatten om AI og ChatGPT raset, og det har vrimlet med eksempler på, hvordan man kan bruge og/eller misbruge den nye teknologi, der bliver stadig mere avanceret. Man kan nu på et splitsekund få genereret tekster, der minder om noget, som er skrevet af rigtige levende mennesker. Det skulle jeg lige prøve af i forhold til westerngenren, og jeg udfordrede ChatGPT med denne opgave: "Skriv maks 300 ord om hvor stort et fænomen Bill og Ben-bøgerne af Marshall Grover var i Danmark". Det kom der nedenstående tekst ud af:

Bill og Ben-bøgerne af Marshall Grover var et utroligt stort fænomen i Danmark i mange år. Disse spændende western-romaner, der oprindeligt blev skrevet på engelsk og senere oversat til dansk, tog læserne med på en actionfyldt rejse til det vilde vesten. Marshall Grover, en pseudonym for forfatteren Leonard Frank Meares, skabte et dynamisk og levende univers i sine Bill og Ben-bøger. 

Hovedpersonerne, de to revolvermænd Bill og Ben, var ikoniske figurer, der bevægede sig gennem farlige situationer og udfordringer med mod og retfærdighed. Deres spændende eventyr fangede fantasien hos både unge og voksne læsere. I Danmark blev Bill og Ben-bøgerne en kæmpe succes. De blev udgivet i et væld af titler og solgte i store mængder. Boghandlerhylderne var fyldt med disse western-romaner, og fans af serien kunne ikke få nok af de spændende historier. 

Mange danskere fulgte ivrigt med i Bill og Bens eventyr og samlede på de forskellige bøger. Marshall Grover formåede at skabe et univers, der appellerede til læsere med sin blanding af action, spænding og det romantiske billede af det vilde vesten. Bøgerne blev ofte læst som underholdning, hvor læserne kunne lade sig transportere til en fjern tid og sted fyldt med revolvermænd, saloons og hesteryttere. 

Selvom tiden går, og læsevanerne ændrer sig, vil Bill og Ben-bøgerne altid have en særlig plads i dansk litteraturhistorie. De var en del af mange menneskers barndom og ungdom og formåede at skabe en langvarig interesse for western-genren. Marshall Grover satte sit præg på dansk litteratur med sin ikoniske serie, og bøgerne vil fortsat blive husket som et stort fænomen i Danmark.

Tja, hvad skal man mene om det? Kan jeg bare trække mig tilbage som blog-forfatter og få computeren til at spytte den ene tekst ud efter den anden? Egentlig ikke. Teksten er underligt anonym, og der er jo hele problemet med rettigheder, da ChatGPT kan levere et svar, der trækker på viden og data fra ophavsretsbeskyttede værker. 

Men selvfølgelig kan man bruge disse nye værktøjer som inspiration eller som en del af den research, man har gang i - men jeg kan forstå, at man især i den journalistiske verden har en frygt for, at ens arbejde kan erstattes af en robot. Men nu tror jeg ikke, at denne blog fremover vil blive skrevet af ChatGPT, men det var et sjovt eksperiment.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar