onsdag den 7. februar 2024

1883 er western-TV i verdensklasse

Anmeldelse: 1883
USA, 2021-22, 1 sæson, 10 afsnit. Instruktion: Taylor Sheridan, Ben Richardson, Christina Alexandra Voros. Medvirkende: Tim McGraw, Sam Elliott, Faith Hill, Isabel May m.fl. Musik: Brian Tyler, Breton Vivian.

Med TV-serien YELLOWSTONE har den amerikanske manuskriptforfatter, producent og skuespiller Taylor Sheridan skabt et moderne western-epos om Dutton-familiens kamp for at bevare og beskytte deres enorme ranch i Montana. I skrivende stund venter vi på afslutningen af femte sæson, men det er et univers med mange facetter, og derfor har YELLOWSTONE indtil videre kastet to spin-off-serier af sig, og der er flere på vej. Her skal det handle om 1883, der i ti intense afsnit fortæller historien om, hvordan Dutton-familien i det hele taget kom til Montana.

James Dutton har aftalt at mødes med sin familie fra Tennessee i Fort Worth, Texas, hvorfra de vil begynde deres færd vestpå. Fort Worth er en voldsom oplevelse for den lille familie, og James Dutton går med til at følge med en større gruppe uerfarne europæiske indvandrere, som ledes af den livstrætte borgerkrigs-veteran Shea Brennan og hans kompagnon Thomas. Målet er Oregon, men de er dårligt nok kommet væk fra deres udgangspunkt, før turen kræver sine første ofre. 

Vi har virkelig at gøre med en gribende og fascinerende fortælling. Overalt lurer farerne i form af banditter, indianere, klapperslanger og de mange floder, som de kluntede og naive indvandrere må forsøge at overleve – og så er der alle de interne konflikter. Jeg spoiler ikke meget ved at sige, at der næsten dør flere i 1883 end i THE WALKING DEAD. Det er brutale kræfter, som disse mennesker er oppe imod, og der bliver ikke lagt fingre imellem i skildringen af det.

"Man lærer virkelig disse mennesker at kende, og det hjælper selvfølgelig på det, at skuespillerne på alle måder lever sig ind i deres karakterer"
Men det er også en fortælling om mod, håb og drømmen om et bedre liv på trods af alle strabadserne – og så er det i høj grad også en kærlighedshistorie. Her er det især James Duttons eventyrlystne datter Elsa, der undervejs forelsker sig – og mærker konsekvenserne af den forelskelse. Samtidig er hun også seriens fortællerstemme, der reflekterer over landskabet, naturen, de blodige prøvelser og alt det andet, der sker. Her er vi ude i manuskript-skrivning i verdensklasse.

I det hele taget er det en ekstremt velskrevet serie med en perlerække af gode replikker. Man lærer virkelig disse mennesker at kende, og det hjælper selvfølgelig på det, at skuespillerne på alle måder lever sig ind i deres karakterer. Her er det især Isabel May, der stråler i rollen som Elsa Dutton – hun er både sej og sårbar på samme tid. Country-stjernerne Tim McGraw og Faith Hill spiller hendes forældre, og det er værd at bemærke, at de to også privat danner par.

"Præcis som i YELLOWSTONE gøres der en del ud af det romantiske ved tanken om at leve livet som cowboy, hvor man ikke ejer meget andet end det, som ens hest lige kan have med"
Sam Elliot gør det helt suverænt som den barske Shea Brennan; en rolle, han formentlig kunne spille på autopilot, men der er bare så meget mere i den og han får alle de små nuancer med. Taylor Sheridan dukker selv op i et par episoder, og der er overraskende og berømte ansigter i mindre, men vigtige, roller, undervejs. 

Præcis som i YELLOWSTONE gøres der en del ud af det romantiske ved tanken om at leve livet som cowboy, hvor man ikke ejer meget andet end det, som ens hest lige kan have med. Denne tanke understøttes af en endeløs række af fantastiske landskabsbilleder og man må virkelig sige, at de har fundet nogle unikke locations. Og musikken af Brian Tyler og Breton Vivian er altså også i top, så jeg tøver ikke med at give denne TV-serie topkarakter.

Man kan sagtens se den som en afsluttet historie, hvis man ikke lige er til de mange afsnit af YELLOWSTONE eller den lidt mere ufokuserede spin-off-serie 1923. Under alle omstændigheder kan jeg kun anbefale 1883 til alle westernfans; det er underholdning i verdensklasse.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar