søndag den 30. juni 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 16

Jeg har stadig meget liggende i bunkerne (både de fysiske og de digitale), så det er cool, men aktuelt har jeg fået kigget på disse titler.

THE FAR COUNTRY (Anthony Mann, USA, 1954). I 1896 er Jeff Webster og Ben Tatem på vej mod Dawson City i Yukon med en flok kvæg. Undervejs kommer kvægflokken til at afbryde en hængning i byen Skagway, hvor den alt andet end retfærdige dommer Gannon kører tingene på sin egen måde – og han beslutter sig for at beslaglægge kvæget. Jeff og Ben må nu tage imod et job fra den smukke Ronda Castle, der ønsker at få en masse forsyninger op til Dawson City. Men kvæget spøger stadig i Jeffs baghoved, hvilket betyder, at han bestemt ikke har set det sidste til dommer Gannon.

Vi har igen og igen set sammenbidte og egoistiske western-helte, men man må sige, at James Stewart er enestående sammenbidt og egoistisk i dette epos, der er et af hans berømte samarbejder med instruktør-legenden Anthony Mann. Stewart virker næsten følelseskold, selv om hele to kvinder i løbet af historien forsøger at trænge ind under hans panser. Det påvirker stemningen i det meste af filmen, men ikke nødvendigvis på en dårlig måde. Det er et mesterligt drama, der også drager fordel af at udspille sig på steder, man ikke ser så ofte i westerns, nemlig de store guldgraver-områder. Her er det så canadiske landskaber, som skal forestille at være Alaska, men det fungerer. Anbefales, men det er en dyster sag. På dansk kom filmen til at hedde HVOR GULDET KALDER; i avisannoncen kunne man læse, at det var en "spændingsfyldt, højdramatisk og storslået farvefilm". Set på Blu-ray.

TRADED (Timothy Woodward Jr., USA, 2016). Familien Clay, der bor på en lille ranch, rammes af sorg, da sønnen Jake bides af en klapperslange og dør. Moderen Amalia synker ned i en dyb depression og datteren Lily reagerer ved at flygte ind til byen for at søge lykken. Her kommer hun hurtigt i kløerne på stygge mænd med modbydelige planer. Faderen, den tidligere revolvermand Clay, forsøger at finde hende, men de stygge mænd vil gøre alt for, at han ikke når sit mål.

Denne film lægger faktisk rigtig pænt fra land med en stribe fine scener og kulisser, selv om stemningen bestemt ikke er for munter. Men man er fanget fra starten, og især Michael Paré gør det godt som den dedikerede far, der prøver at redde sin datter. Ja, det er lidt en endimensionel præstation, men det har vi set mange gange før i westerns. Men desværre falder tingene efterhånden fra hinanden, fordi manuskriptet er lidt ufokuseret og tyndbenet – og så er det bestemt heller ikke alle kulisserne, der er lige overbevisende. Trace Adkins og Tom Sizemore er solide indspark på rollelisten, mens Kris Kristofferson er et pudsigt krydderi (men nu var han så også 80 år gammel, da han medvirkede i filmen). Alt i alt en OK moderne western, men det er godt en ujævn en af slagsen. Musikken af Samuel Joseph Smythe skal dog lige nævnes som et særligt plus. Set på Blu-ray.

THE COMANCHEROS (Michael Curtiz, John Wayne, USA, 1961). Vi er i tiden før den amerikanske borgerkrig. Den smarte gambler Paul Regret har i en duel dræbt en Louisiana-dommers søn, og han er derfor eftersøgt for mord. Det bliver en Texas Ranger ved navn Jack Cutter, der på en flodbåd arresterer Regret, men denne formår senere at flygte. Selvfølgelig kommer de to til at krydse veje igen, og efterhånden udvikler de en form for respekt for hinanden; især fordi området domineres af en bande, der sælger whisky og våben til blodtørstige indianere – og en fælles fjende har det med at udvikle venskaber. Og så må vi ikke glemme den smukke kvinde Pilar, som de begge mødte om bord på flodbåden.

Nu er det noget underligt noget at sige, men jeg synes ganske enkelt, at THE COMANCHEROS er en dejlig film. Ja, der dør et hav af mennesker undervejs, men tonen er bare let og legesyg i denne herlige western, og man er i godt selskab med en stribe dygtige skuespillere, nogle flotte landskaber og Elmer Bernsteins dynamiske musik. John Wayne og Stuart Whitman er et fint makkerpar og kemien mellem dem er helt i top. Imens stjæler Lee Marvin alle de scener, han er med i, og det er jo ikke småting, når man spiller overfor The Duke. I den kvindelige hovedrolle er Ina Balin vildt charmerende (og lidt lusket). Som sagt: Det er bare en dejlig film! Optaget fra DR2.

lørdag den 22. juni 2024

Kevin Costner indtager biograferne

I skrivende stund kører Viggo Mortensens western THE DEAD DON'T HURT (TIL VERDENS ENDE) i de danske biografer, og allerede på torsdag kan man opleve endnu en western-premiere. Det er i form af Kevin Costners HORIZON: AN AMERICAN SAGA – CHAPTER 1, og titlen afslører selvfølgelig, at der kommer et kapitel 2, hvilket allerede sker den 15. august.

HORIZON er noget af et drømmeprojekt for Costner, der har smidt en betydelig sum af sine egne penge ind i produktionen, der alt i alt skal bestå af fire kapitler. Den første film har en spilletid på 3 timer og 1 minut, og man får lidt på fornemmelsen, at det er en slags TV-serie lavet til det store lærred, men her kan jeg selvfølgelig tage fejl. Men når vi taler TV-serie, så har arbejdet på HORIZON-projektet været en højere prioritet for Costner end de sidste episoder af YELLOWSTONE, som vi nu kan kan se frem til engang i november – og alt tyder på, at det bliver uden Kevin Costner.

Men nu gælder det altså HORIZON, der distribueres af SF Film, og her er den officielle presseomtale: Oscarvinder Kevin Costners storslåede, stjernespækkede episke westerndrama. Et ambitiøst filmisk eventyr, som strækker sig fra de amerikanske bosættelser mod vest, den amerikanske borgerkrig og skabelsen af det kommende United States of America. En følelsesladet rejse gennem et land i krig oplevet gennem familier, venner og fjender, der alle er ved at opdage, hvad det virkelig vil sige at være USA.

søndag den 16. juni 2024

... og lige en sidste ting!

Nu skal jeg nok holde op med at skrive om westerns i Cinemateket, men der er faktisk lige en film mere i det kommende program, nemlig André De Toths fremragende DAY OF THE OUTLAW fra 1959. Den bliver vist torsdag den 5. september klokken 19.00 – og det er som et Stegelmann Live-arrangement, hvor selveste Jakob Stegelmann vil introducere filmen.

fredag den 14. juni 2024

Flere westerns i Cinemateket

Ud over den store serie med westerns i Cinemateket, jeg lige har skrevet om, afslører det nye program faktisk endnu en serie med historier fra det vilde vesten. Titlen er "Western for børn: Prærien set fra cowboyrækkerne", og det er ikke nødvendigvis alle film, der er lavet til børn. Men i Cinematekets programbeskrivelse kan man læse følgende: "Filmene var ikke lavet direkte til et børnepublikum, men der sad op gennem 1900-tallet mange børn på cowboyrækkerne (de to første rækker i biografen med billige billetter) til de populære dobbelt-forestillinger om søndagen, hvor der tit kørte cowboyfilm."

Serien byder på alt lige fra John Fords STAGECOACH fra 1939 til den fransk-danske animationsfilm CALAMITY – UNE ENFANCE DE MARTHA JANE CANNARY CANNARY fra 2020. HIDALGO og RANGO er et par af de andre, men gå selv på opdagelse i Cinematekets program.

torsdag den 13. juni 2024

Cinemateket sætter fokus på den moderne western

Den helt klassiske og næsten B-films agtige western foregår i en nydelig lille prærieby med en bank, en saloon, en kirke og en "her kan du købe alt"-butik. Heltene har hvide hatte på, mens skurkene selvfølgelig har anskaffet sig en sort hat i "her kan du købe alt"-butikken. Kvinderne passer køkkenet ude på rancherne i nærheden, kvæget går langsomt rundt i store flokke og så er der selvfølgelig indianerne, der for det meste er nogle fæle karle. 

Nu er dette selvfølgelig sat lidt på spidsen, for western-genren er en dynamisk størrelse, der har været udsat for mange eksperimenter gennem årene, hvilket man blandt andet kan se beskrevet i fagbogen RENEGADE WESTERN: MOVIES THAT SHOT DOWN FRONTIER MYTHS af Kevin Grant og Clark Hodgkiss (udgivet i 2018 på forlaget FAB Press). Her er den første film, forfatterne kaster sig over, THE OX-BOW INCIDENT fra 1943.

Så langt tilbage i tiden går Cinemateket i København så ikke, når de i juli lancerer en stor filmserie med titlen "Den moderne western: Anderledes repræsentation og et feminint blik", da Kevin Costners DANCES WITH WOLVES fra 1990 er den ældste af filmene i serien, der i programmet beskrives med ordene: "I et år med amerikansk præsidentvalg og hvor populære popstjerner som Beyoncé og Taylor Swift omfavner countrymusikken og rider med på westernbølgen, kigger vi mod vest på den moderne western, der er med til at forme vores forestillinger om USA." 

Men ellers kommer man godt rundt i genren med ganske mange titler, hvoraf en god håndfuld foregår mere eller mindre i moderne tid. Det gælder for eksempel BROKEBACK MOUNTAIN, HELL OR HIGH WATER og NO COUNTRY FOR OLD MEN, men ellers kan man se en stribe andre film, der foregår i "de gode gamle dage" så som UNFORGIVEN, OPEN RANGE og THE HOMESMAN. 21 film er der alt i alt i serien, så det er et stort program.

lørdag den 1. juni 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 15

Det er blevet til disse tre meget forskellige film.

LAWMAN (Michael Winner, USA, 1971). En flok berusede cowboys går amok i byen Bannock, hvor de ikke alene smadrer en masse vinduer; en gammel mand bliver ved et uheld skudt og dræbt. Efter noget tid ankommer Bannocks benhårde sherif Jered Maddox til byen Sabbath, hvor de skydegale mænd kommer fra. Han agter at arrestere de mistænkte og stille dem for retten. Men hele byen – herunder den lokale sherif – er i lommen på den magtfulde ranchejer Vincent Bronson, hvilket på ingen måde gør opgaven lettere for den retskafne Maddox. 

Det vrimler med kendte navne på rollelisten, men det er uden tvivl Burt Lancaster, der dominerer scenerne i denne barske western. På overfladen handler den om, at loven står over alt, og derfor skal mændene for en dommer, selv om det formentlig vil være svært at få dem dømt for mord. Men Maddox er så indædt, at han handler ud fra sine egne endimensionelle værdier, og undervejs får han at vide, at folk kalder ham for 'Enkemageren'. Det er ret intenst. Som sagt er rollelisten helt i top, hvilket også gælder kulisserne og de flotte landskaber. Musikken af Jerry Fielding er lige bombastisk nok, og der zoomes så meget ind på karakterernes ansigter, at man fornemmer en voldsom inspiration fra de italienske spaghettiwesterns. Men det er småting i en på alle måder seværdig western. Den danske titel er JEG ER LOVEN. Optaget fra DR2.

NEVER GROW OLD (Ivan Kavanagh, Irland-England-Frankrig-Belgien-Luxembourg, 2019). Byen Garlow, der ligger på nybyggernes rute mod Californien, er et gudfrygtigt samfund, hvor alkohol, spil og prostituerede ikke er tilladt. Patrick Tate, der arbejder som tømrer og bedemand, bor sammen med sin kone og to børn, og selv om de drømmer om Californien, er de ikke kommet videre. Da revolvermanden Dutch Albert ankommer til Garlow med sine to kumpaner for at opspore en eftersøgt mand, ændrer meget sig i det lille samfund. Dutch genåbner saloonen, og snart har lasterne og synden overtaget igen – og Patrick Tate får nok at se til som bedemand.

Vi er her så langt væk fra de kulørte B-westerns, som man kan komme. Landskabet er trist og mudret, døden truer lige om hjørnet hele tiden og selv for nybyggerne er der ikke meget håb i det univers, som NEVER GROW OLD foregår i. Men selv om stemningen er intens og knugende, er det et særdeles vellykket western-drama, vi har med at gøre. Emilie Hirsch og John Cusack gør det rigtig godt i de to hovedroller, men ellers er det det nedslående miljø, der bærer denne ganske barske fortælling. Man lever så med, at landskabet ikke nødvendigvis ser særlig amerikansk ud, men forklaringen på det er enkel nok: NEVER GROW OLD er nemlig filmet i Irland. Set på Blu-ray.

MY DARLING CLEMENTINE (John Ford, USA, 1946). Wyatt Earp og hans tre brødre er på vej til Californien med en flok kvæg, da de gør holdt nær byen Tombstone. Efter at have afvist Old Man Clantons tilbud om at købe hele hjorden, tager Wyatt sammen med to af brødrene ind til den livlige Tombstone, hvor Wyatt griber ind, da en saloon er ved at blive smadret af en fuld indianer. Da de vender tilbage til lejren, er den yngste bror blevet dræbt og kvæget er stjålet. Waytt siger nu ja tak til jobbet som sherif i byen, hvor han hurtigt lærer den legendariske Doc Holliday at kende; alt imens han forsøger at finde sin brors mordere.

Hvis historien lyder bekendt, så er det selvfølgelig, fordi den har været fortalt mange gange før. Ganske vist i mange varianter, men vi er i Tombstone og omdrejningspunktet er opgøret i O.K. Corral. Ligesom de to film med titlen FRONTIER MARSHALL fra 1934 og 1939 trækker MY DARLING CLEMENTINE i nogen grad på Stuart N. Lakes biografi WYATT EARP: FRONTIER MARSHAL, men nu havde John Ford i sine unge dage mødt Wyatt Earp, så det har nok også sat sine fingeraftryk på det endelig produkt. Og det er jo et af de helt store western-dramaer, vi her har med at gøre med fænomenalt skuespil og mange flotte scener – ikke mindst fordi flere af optagelserne er fra Monument Valley. På alle måder en klassiker. Dansk titel: LOVLØST LAND. Set på Blu-ray.