torsdag den 13. juni 2024

Cinemateket sætter fokus på den moderne western

Den helt klassiske og næsten B-films agtige western foregår i en nydelig lille prærieby med en bank, en saloon, en kirke og en "her kan du købe alt"-butik. Heltene har hvide hatte på, mens skurkene selvfølgelig har anskaffet sig en sort hat i "her kan du købe alt"-butikken. Kvinderne passer køkkenet ude på rancherne i nærheden, kvæget går langsomt rundt i store flokke og så er der selvfølgelig indianerne, der for det meste er nogle fæle karle. 

Nu er dette selvfølgelig sat lidt på spidsen, for western-genren er en dynamisk størrelse, der har været udsat for mange eksperimenter gennem årene, hvilket man blandt andet kan se beskrevet i fagbogen RENEGADE WESTERN: MOVIES THAT SHOT DOWN FRONTIER MYTHS af Kevin Grant og Clark Hodgkiss (udgivet i 2018 på forlaget FAB Press). Her er den første film, forfatterne kaster sig over, THE OX-BOW INCIDENT fra 1943.

Så langt tilbage i tiden går Cinemateket i København så ikke, når de i juli lancerer en stor filmserie med titlen "Den moderne western: Anderledes repræsentation og et feminint blik", da Kevin Costners DANCES WITH WOLVES fra 1990 er den ældste af filmene i serien, der i programmet beskrives med ordene: "I et år med amerikansk præsidentvalg og hvor populære popstjerner som Beyoncé og Taylor Swift omfavner countrymusikken og rider med på westernbølgen, kigger vi mod vest på den moderne western, der er med til at forme vores forestillinger om USA." 

Men ellers kommer man godt rundt i genren med ganske mange titler, hvoraf en god håndfuld foregår mere eller mindre i moderne tid. Det gælder for eksempel BROKEBACK MOUNTAIN, HELL OR HIGH WATER og NO COUNTRY FOR OLD MEN, men ellers kan man se en stribe andre film, der foregår i "de gode gamle dage" så som UNFORGIVEN, OPEN RANGE og THE HOMESMAN. 21 film er der alt i alt i serien, så det er et stort program.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar