søndag den 30. juni 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 16

Jeg har stadig meget liggende i bunkerne (både de fysiske og de digitale), så det er cool, men aktuelt har jeg fået kigget på disse titler.

THE FAR COUNTRY (Anthony Mann, USA, 1954). I 1896 er Jeff Webster og Ben Tatem på vej mod Dawson City i Yukon med en flok kvæg. Undervejs kommer kvægflokken til at afbryde en hængning i byen Skagway, hvor den alt andet end retfærdige dommer Gannon kører tingene på sin egen måde – og han beslutter sig for at beslaglægge kvæget. Jeff og Ben må nu tage imod et job fra den smukke Ronda Castle, der ønsker at få en masse forsyninger op til Dawson City. Men kvæget spøger stadig i Jeffs baghoved, hvilket betyder, at han bestemt ikke har set det sidste til dommer Gannon.

Vi har igen og igen set sammenbidte og egoistiske western-helte, men man må sige, at James Stewart er enestående sammenbidt og egoistisk i dette epos, der er et af hans berømte samarbejder med instruktør-legenden Anthony Mann. Stewart virker næsten følelseskold, selv om hele to kvinder i løbet af historien forsøger at trænge ind under hans panser. Det påvirker stemningen i det meste af filmen, men ikke nødvendigvis på en dårlig måde. Det er et mesterligt drama, der også drager fordel af at udspille sig på steder, man ikke ser så ofte i westerns, nemlig de store guldgraver-områder. Her er det så canadiske landskaber, som skal forestille at være Alaska, men det fungerer. Anbefales, men det er en dyster sag. På dansk kom filmen til at hedde HVOR GULDET KALDER; i avisannoncen kunne man læse, at det var en "spændingsfyldt, højdramatisk og storslået farvefilm". Set på Blu-ray.

TRADED (Timothy Woodward Jr., USA, 2016). Familien Clay, der bor på en lille ranch, rammes af sorg, da sønnen Jake bides af en klapperslange og dør. Moderen Amalia synker ned i en dyb depression og datteren Lily reagerer ved at flygte ind til byen for at søge lykken. Her kommer hun hurtigt i kløerne på stygge mænd med modbydelige planer. Faderen, den tidligere revolvermand Clay, forsøger at finde hende, men de stygge mænd vil gøre alt for, at han ikke når sit mål.

Denne film lægger faktisk rigtig pænt fra land med en stribe fine scener og kulisser, selv om stemningen bestemt ikke er for munter. Men man er fanget fra starten, og især Michael Paré gør det godt som den dedikerede far, der prøver at redde sin datter. Ja, det er lidt en endimensionel præstation, men det har vi set mange gange før i westerns. Men desværre falder tingene efterhånden fra hinanden, fordi manuskriptet er lidt ufokuseret og tyndbenet – og så er det bestemt heller ikke alle kulisserne, der er lige overbevisende. Trace Adkins og Tom Sizemore er solide indspark på rollelisten, mens Kris Kristofferson er et pudsigt krydderi (men nu var han så også 80 år gammel, da han medvirkede i filmen). Alt i alt en OK moderne western, men det er godt en ujævn en af slagsen. Musikken af Samuel Joseph Smythe skal dog lige nævnes som et særligt plus. Set på Blu-ray.

THE COMANCHEROS (Michael Curtiz, John Wayne, USA, 1961). Vi er i tiden før den amerikanske borgerkrig. Den smarte gambler Paul Regret har i en duel dræbt en Louisiana-dommers søn, og han er derfor eftersøgt for mord. Det bliver en Texas Ranger ved navn Jack Cutter, der på en flodbåd arresterer Regret, men denne formår senere at flygte. Selvfølgelig kommer de to til at krydse veje igen, og efterhånden udvikler de en form for respekt for hinanden; især fordi området domineres af en bande, der sælger whisky og våben til blodtørstige indianere – og en fælles fjende har det med at udvikle venskaber. Og så må vi ikke glemme den smukke kvinde Pilar, som de begge mødte om bord på flodbåden.

Nu er det noget underligt noget at sige, men jeg synes ganske enkelt, at THE COMANCHEROS er en dejlig film. Ja, der dør et hav af mennesker undervejs, men tonen er bare let og legesyg i denne herlige western, og man er i godt selskab med en stribe dygtige skuespillere, nogle flotte landskaber og Elmer Bernsteins dynamiske musik. John Wayne og Stuart Whitman er et fint makkerpar og kemien mellem dem er helt i top. Imens stjæler Lee Marvin alle de scener, han er med i, og det er jo ikke småting, når man spiller overfor The Duke. I den kvindelige hovedrolle er Ina Balin vildt charmerende (og lidt lusket). Som sagt: Det er bare en dejlig film! Optaget fra DR2.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar