søndag den 6. marts 2022

Nå, får du set nogle westerns? Del 2

Et par ord om det, jeg har set på det seneste. 

UNA PISTOLA PER RINGO (Duccio Tessari, Italien-Spanien, 1965): Da en flok banditter røver en bank og slipper væk med 50.000 dollars, bliver en ung flabet revolvermand ved navn Ringo involveret i at skaffe dem tilbage - selvfølgelig for en markant løsesum. "Det er et spørgsmål om principper", som han selv formulerer det. Banditterne har søgt tilflugt på områdets største ranch, og Ringo forsøger nu at infiltrere dem. 

UNA PISTOLA PER RINGO er en kulørt affære, der delvist er lavet med et glimt i øjet på trods af det høje antal uskyldige, som undervejs må lade livet. Karaktererne er som taget ud af en Lucky Luke- eller en Tintin-historie, og filmen lider lidt under, at der reelt ikke er nogen spænding. De spanske landskaber er ikke helt overbevisende i rollen som det vilde vesten, mens Ennio Morricones musik er ganske velfungerende. En spaghettiwestern lige over middel. Internationalt kendes den som A PISTOL FOR RINGO, mens den her i landet fik titlen GIV RINGO PISTOLEN! Set på Blu-ray.

RAMROD (André de Toth, USA, 1947). Retten til at lade kvæget græsse på arealer, som ingen ejer, er et af omdrejningspunkterne i denne fremragende amerikanske western - for der er selvfølgelig ranch-ejere, der gerne vil bestemme over alting. Den selvstændige Connie Dickason forsøger at klare sig selv på en ranch med den tidligere drukkenbolt Dave Nash som formand. Imens forsøger den brutale Frank Ivey at ødelægge det for hende. 

RAMROD bliver beskrevet som en western film noir, og lige den etiket skal jeg ikke gøre mig klog på. Men det er en historie med masser af dobbeltspil, tvetydige karakterer og intense følelser - alt sammen præsenteret i et markant sort/hvidt billedsprog. Joel McCrea gør det overbevisende som filmens antihelt, mens Veronica Lake og Arleen Whelan er en fornøjelse som de to markante kvindelige hovedpersoner. Musikken af Adolph Deutsch er måske lige overvældende nok. Da filmen endelig nåede til Danmark i 1956, fik den titlen DEN ENSOMME RYTTER, hvilket egentlig ikke giver mening i forhold til handlingen. Set på Blu-ray.

HICKOK (Timothy Woodward Jr., USA, 2017). I årene efter borgerkrigen driver "Will Bill" Hickok rundt på den forkerte side af loven, hvor hans evner med en seksløber holder ham i live. Alt det ændrer sig, da borgmesteren i Abilene, Texas, udnævner ham til sherif. Han kommer snart på kant med saloon-ejeren Phil Poe, der især ikke bryder sig om Hickoks dekret om, at ingen må bære våben indenfor bygrænsen. Imens støder Hickok på spøgelser fra fortiden, som han på den ene eller den anden måde må konfrontere. 

HICKOK er meget løst baseret på virkelige hændelser, men det er en noget tyndbenet version, som instruktøren Timothy Woodward Jr. og manuskriptforfatteren Michael Lanahan har skabt. Luke Hemsworth er lidt af en træmand i rollen som den legendariske revolvermand, og selv om rollelisten byder på navne som Kris Kristofferson og Bruce Dern, løfter det ikke for alvor oplevelsen. Produktionen ligner mest en billig TV-film, og man sidder med en halvlunken fornemmelse, når rulleteksterne kører. Filmen er ikke rigtig god, men den er heller ikke rigtig dårlig. Set på Blu-ray.

2 kommentarer:

  1. Jeg synes bedst om Sergio Leone-style westerns, så Ringo filmene var ikke noget for mig i sin tid. Og ret uspændende. Giuliano Gemma var ganske vist Italiens svar på Burt Lancaster, men jeg forærede dvd'erne til en genbrugsbutik sidste gang, jeg trimmede min samling.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har den Blu-ray fra Arrow, der også indeholder THE RETURN OF RINGO, så den får da en chance en dag. Men ser nok lige nogle andre film først.

      Slet