lørdag den 1. april 2023

Nå, får du set nogle westerns? Del 7

Det er ikke blevet til så meget på det seneste, men her er tre titler:

RIDE LONESOME (Budd Boetticher, USA, 1959). Dusørjægeren Ben Brigade får fat i den unge Billy John, der er efterlyst for mord og som har en galge, der venter på ham i Santa Cruz. De øvrige medlemmer af Billy Johns bande rider straks ud for at få fat i Billy Johns bror, Frank. Ved et dilligence-stop render Ben Brigade ind i de to lovløse gutter Sam Boone og Whit, og de bliver alle hurtigt kastet ud i et blodigt opgør med indianere, der hærger i området - alt imens de også prøver at beskytte mrs. Carrie Lane, hvis mand har været væk fra dilligence-stoppet i nogle dage. Og alt imens nærmer Frank og de øvrige banditter sig.

Med en spilletid på under fem kvarter kan man på ingen måde kalde RIDE LONESOME for et epos, men der sker virkelig meget undervejs, og der bliver gjort god brug af mange forskellige locations. Randolph Scott spiller en ganske kompleks karakter, og han kommer næsten til at virke bister (men det gør han nu i flere af sine film). Karen Steele er en fornøjelse at se på som den eneste kvinde i fortællingen, mens James Coburn er rigtig god i rollen som en naiv cowboy. Lee Van Cleef har ikke mange scener, men han brænder som sædvanlig igennem. RIDE LONESOME er en lille perle og absolut værd at se. Filmen skulle vist aldrig haft en dansk biografpremiere, men i Sverige kom den til at hedde VÄGEN TILL SANTA CRUZ. Set på Blu-ray.

PER POCHI DOLLARI ANCORA (Giorgio Ferroni, Italien-Frankrig-Spanien, 1966). I kølvandet på den amerikanske borgerkrig nægter en gruppe på 800 sydstatssoldater at give op og de planlægger et angreb på Fort Yuma, som de tror er let bevogtet - og der skulle være en større mængde guld, hvilket også frister nogle af dem. I en fangelejr bliver sydstatsofficeren Gary Diamond hyret til en mission, der går ud på at advare om det forestående angreb for at forhindre flere blodsudgydelser efter den voldsomme krig. Undervejs får han hjælp fra en saloon-sangerinde og en gammel guldgraver, men hvem kan han stole på og hvem vil falde ham i ryggen? 

Vi er i den lettere ende af spaghetti-western-genren med denne film, der er ganske underholdende uden på noget tidspunkt at hæve sig over middel. Der gøres god brug af de spanske landskaber, men kulisserne ser noget billige ud. Til gengæld vrimler det med statister, og der er flere scener med forbløffende mange mennesker i billedet. Guiliamo Gemma gør det godt som helten og skurkene er pænt skurk-agtige. Selvfølgelig får vi også et gigantisk saloon-slagsmål, men det er ikke rigtig noget, der bringer handlingen videre. Ennio Morricone står som den ene af komponisterne, selv om man ikke havde hyret ham til filmen. Det var bare et markedsførings-trick. Gianni Ferrio genbrugte på kreativ vis et tidligere Morricone-tema, hvilket førte til, at Morricone sagsøgte filmens producent. Den danske titel er ANGRIB FORT YUMA. Set på Netflix.

FORTY GUNS (Samuel Fuller, USA, 1957). Griff Bonnell og hans to brødre, Wes og Chico, ankommer til byen Tombstone i Cochise County, Arizona. Her er de på udkig efter Howard Swain, der skulle have begået postrøverier. Ranch-ejeren Jessica Drummond styrer hele territoriet - ikke mindst i kraft af de 40 bevæbnede mænd hun har på lønningslisten. Blandt dem er hendes bror Brockie, der i fuldskab smadrer hele byen og skyder en synshæmmet marshal. Det får Griff Bonnell og hans brødre til at gribe ind, men det vil Jessica Drummond ikke umiddelbart finde sig i. Situationen udvikler sig eksplosivt.

Der er meget på spil i Samuel Fullers komplekse fortælling, der på mange måder forsøger at eksperimentere med den måde, en western kan fortælles på. Barry Sullivan og Barbara Stanwyck gør det virkelig godt i de to hovedroller, men der spilles rigtig fint hele vejen rundt. Titlens 40 revolvermænd kommer ikke for alvor i aktion undervejs i handlingen, men det ser imponerende ud, når de på deres heste gungrer ud over prærien i samlet flok. FORTY GUNS er noget så usædvanligt som en CinemaScope-film i sort/hvid, og det er imponerende billeder, som fotografen Joseph Biroc har skabt. Absolut en god western! På dansk kom filmen meget naturligt til at hedde 40 PISTOLER. Set på Blu-ray.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar