søndag den 29. januar 2023

TRUE GRIT af Charles Portis er en vidunderlig læseoplevelse

Den amerikanske forfatter Charles Portis' roman TRUE GRIT er blevet filmatiseret to gange, nemlig i 1969 med Henry Hathaway som instruktør og John Wayne, Glen Campbell og Kim Darby på rollelisten og i 2010 af Joel Coen og Ethan Coen med Jeff Bridges, Hailee Steinfeld og Matt Damon i hovedrollerne. Begge film er fremragende, og derfor fik jeg lyst til at læse romanen, der startede det hele.

Og det er virkelig en god bog, og der er ikke noget at sige til, at det er blevet en bestseller. Filmene er meget loyale overfor forlægget, og derfor vil historien være særdeles velkendt, hvis man har set disse. Men der bare mange skønne detaljer med, der gør romanen til en særlig oplevelse. Fortælleren er den seje Mattie Ross, der sætter sig for at få indfanget den mand, der slog hendes far ihjel - og hun har bestemt sine meninger.

Det er især de mange dialog-scener, der er skønne at læse, selv om nogle af dem næsten har Quentin Tarantino-agtige længder. En herlig bog. Jeg læste TRUE GRIT på den internationale udgave af eReolen, så man kan altså få adgang til den gratis. Men nu bliver den en roman, jeg har tænkt mig at anskaffe et fysisk eksemplar af. TRUE GRIT udkom på dansk i 1970 med titlen BEN I NÆSEN og i en nyoversættelse i 2011 med originaltitlen på forsiden (udgivet i forbindelse med Coen-brødrenes film-udgave).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar