torsdag den 27. december 2012

Nervepirrende rejse til Fort Humboldt

Nu er jeg ikke nået så langt med Rygende Revolvere, at jeg er begyndt at skrive anmeldelser her til bloggen - men jeg kan da komme med en anbefaling af den western, jeg så i aftes, nemlig BREAKHEART PASS fra 1975. Den er baseret på en roman af Alistair MacLean og fik titlen FORT HUMBOLDT på dansk (ligesom bogen). Filmen byder på solide navne som Charles Bronson, Ben Johnson, Richard Crenna, Charles Durning (der i øvrigt red ud mod den evige solnedgang her i juledagene) og Ed Lauter i hovedrollerne og med Robert Tessier i en mindeværdig rolle som en slimet leder af en bande banditter.

Det interessante ved filmen er, at den nærmest er en western-thriller. Det meste af handlingen foregår om bord på et tog på vej gennem bjergene mod Fort Humboldt, hvor soldaterne åbenbart er blevet ramt af en epidemi. Men der er noget lusk ved det hele, og alle har hemmeligheder og er måske ikke dem, de udgiver sig for at være. Det er intenst og nervepirrende og det er først i det store klimaks, at vi er i mere velkendt alle-slås-mod-alle-terræn, og hvor filmen mister lidt af sit fokus.

Men det er en western langt over middel med masser af action, spænding og flotte billeder af damplokomotivet, der kører over den ene smalle bro efter den anden højt oppe i bjergene (BREAKHEART PASS er indspillet i Idaho). Et fantastisk score af Jerry Goldsmith trækker også op i den samlede bedømmelse. Filmen er udgivet på dvd her i Danmark i en flot udgave fra NTC Film.

1 kommentar:

  1. Det er en glimrende western med en sammenbidt og bundsolid Charles Bronson i hovedrollen. Den holder et godt tempo igennem hele filmen og filmens twists er ikke helt nemme at forudsige.

    Musikken af Jerry Goldsmith er, som du skriver, fremragende.

    http://www.youtube.com/watch?v=_GhpmLyFv6U

    Det var i øvrigt en af veteran-stuntmanden Yakima Canutts sidste film. Han havde været med i Hollywood siden 1915 og er krediteret på "Breakheart Pass" som second unit director og stunt choreographer. Nogle af de film, hvor han havde været inde over som stuntman og/eller second unit director, er "Stagecoach" (1939), "Ben Hur" (1959) og "Where Eagles Dare".

    SvarSlet