søndag den 16. december 2012

Jeg skal bede om en portion spaghetti... næ, giv mig bare 10

Quentin Tarantinos DJANGO UNCHAINED skaber mange bølgeskvulp ude hos distributionsselskaberne. Et af de mere interessante eksempler er fra Koch Media i Tyskland, der den 18. januar udsender en serie på 10 spaghettiwesterns under fællestitlen Western Unchained. Fik I den... Western Unchained? Nu er der dog så meget mening med galskaben, at de valgte film er blandt Quentin Tarantinos favorit-spaghettier, så på den måde er det måske OK.

Under alle omstændigheder ser serien spændende ud - jeg har har i hvert fald ikke se en eneste af filmene - og omslagene er ret cool. Filmene koster mellem 9 og 11 euro stykket hos tysk Amazon. Man skal dog lige være opmærksom på hvilket lydspor og undertekster, der findes på filmene, så her er et overblik (baseret på info fra Koch Medias hjemmeside).

IL TEMPO DEGLI AVVOLTOI
Italien, 1967, instrueret af Nando Cicero. USA-titel: LAST OF THE BADMEN. Tysk titel: DIE ZEIT DER GEIER. Lydspor: Tysk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 2.35:1 (16:9).

IL MERCENARIO
Italien-Spanien, 1968, instrueret af Sergio Corbucci. USA-titel: THE MERCENARY/A PROFESSIONAL GUN. Tysk titel: MERCENARIO - DER GEFÜRCHTETE. Dansk titel: LEJEMORDER. Lydspor: Tysk, engelsk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 2.35:1 (16:9).

NAVAJO JOE
Italien-Spanien, 1966, instrueret af Sergio Corbucci. USA-titel: A DOLLAR A HEAD/SAVAGE RUN. Lydspor: Tysk, engelsk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 2.35:1 (16:9). OBS: Udkommer også på Blu-ray.

TEPEPA
Italien-Spanien. 1968, instrueret af Giulio Petroni. USA-titel: BLOOD AND GUNS/HAIL TO THE REVOLUTION. Lydspor: Tysk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 2.35:1 (16:9). OBS: Udkommer også på Blu-ray.

LA MORTE NON CONTA I DOLLARI
Italien, 1967, instrueret af Riccardo Freda. USA-titel: DEATH DOES NOT COUNT THE DOLLARS. Tysk titel: DER TOD ZÄHLT KEINE DOLLAR. Lydspor: Tysk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 2.35:1 (16:9).

YANKEE
Italien-Spanien, 1966, instrueret af Tinto Brass. Lydspor: Tysk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 1.85:1 (16:9).

SUGAR COLT
Italien-Spanien, 1966, instrueret af Franco Giraldi. Tysk titel: ROCCO - DER MANN MIT DEN ZWEI GESICHTERN. Lydspor: Tysk, engelsk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 2.35:1 (16:9).

UNA PISTOLA PER RINGO
Italien-Spanien, 1965, instrueret af Duccio Tessari. USA-titel: A PISTOL FOR RINGO. Tysk titel: EINE PISTOLE FÜR RINGO. Lydspor: Tysk, engelsk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 2.35:1 (16:9).

IL RITORNO DI RINGO
Italien-Spanien, 1965, instrueret af Duccio Tessari. USA-titel: THE RETURN OF RINGO. Tysk titel: RINGO KOMMT ZURÜCK. Dansk titel: DER KOM EN FARLIG MAND. Lydspor: Tysk, engelsk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 2.35:1 (16:9).

PREGA IL MORTO E AMMAZZA IL VIVO
Italien, 1971, instrueret af Giuseppe Vari. USA-titel: SHOOT THE LIVING AND PRAY FOR THE DEAD. Tysk titel: DER MÖRDER DES KLANS. Lydspor: Tysk, engelsk, italiensk. Undertekster: Tyske. Billedformat: 1.85:1 (4:3).

13 kommentarer:

 1. Mange af de Koch Media-udgivelser, der kun har tysk og italiensk lydspor, har højst sandsynligt også engelske undertekster. Hvis de har engelsk lydspor, så er der ikke engelske undertekster.

  Koch Media er ikke specielt gode til at udsende oplysninger om deres udgivelser før de udkommer, så det skal man lige tjekke op på, når de er kommet.

  En titel som f.eks. "Yankee" er tidligere udgivet af Koch Media i deres Italowestern/Rainbow Collection og der havde den engelske undertekster. Jeg tvivler lidt på, at de har fjernet teksterne, da det sikkert bare er en genudgivelse (i det tilfælde) af en tidligere udgivet titel.

  SvarSlet
  Svar
  1. På The Spaghetti Western Database listes YANKEE både med og uden engelske undertekster; alt efter om man kigger på deres side om Western Unchained-serien eller inde i databasen. Så man skal nok, som du skriver, have skiven i hånden for at kunne tjekke det.

   Slet
  2. De har sikkert taget oplysningerne om den kommende Western Unchained fra Koch Medias presse-oplysninger, ligesom du har.

   Western Unchained:
   http://www.spaghetti-western.net/index.php/Koch_Media_DVD_catalog/Western_Unchained_Collection

   Den oprindelige Rainbow/Italowestern Collection:
   http://www.spaghetti-western.net/index.php/Koch_Media_DVD_catalog/Italowestern_Collection

   Slet
 2. Il mercenario er udmærket, men den bedste Corbucci er dog stadigt Il grande silenzio. Og så tror jeg også, jeg ville snuppe Una pistola per Ringo.

  SvarSlet
 3. Niels, det er altså ikke, fordi Koch er dårlige til at oplyse om engelske undertekster, som du skriver. Det er netop FORDI Koch er din ven! Du, den udenlandske køber, som ikke er stærk i tysk. Jeg har ladet mig fortælle fra folk, som kender til det, at Koch ikke betaler for rettighederne til de engelske undertekster (hvilket sikkert er halvdyrt, da markedet med disse pludselig er mange gange større), men man smækker dem på alligevel for at sælge flere ex til udlandet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var heller ikke ment som brok - jeg påskønner de engelske undertekster. Mit italienske eller tyske er ikke så godt, at jeg kan følge med i en hel film med italiensk lydspor og tyske undertekster.

   Det jeg ville frem til ang. Koch Media og engelske undertekster var, at man ikke skulle regne med deres presseoplysninger, men først kunne se det, når man har skiven i afspilleren. Man kan dog stort set altid regne med, at der er engelske undertekster på, hvis der ikke er noget engelsk lydspor.

   Som et eksempel har jeg lige sat deres udgivelse af "Django: Die Geier stehen Schlange" AKA "7 dollari sul rosso" AKA "Seven Dollars on the Red" i afspilleren og den har kun italiensk og tysk lydspor.

   På coveret er der ikke nævnt engelske undertekster og det er der heller ikke i Setup-menuen. Man kan dog vælge engelske undertekster, når filmen er i gang.

   Jeg fik i øvrigt set de to Ringo-film fra 1965 med Giuliano Gemma i går - og de er bestemt værd at se.

   "A Pistol for Ringo" er meget underholdende med en charmerende Gemma i titelrollen. Man forstår godt, at han blev en kæmpe stjerne i Italien.

   "The Return of Ringo" er lavet med stort set samme hold foran og bag kameraet, men det er en helt anden størrelse. Den er meget mørk og er baseret på den sidste del af Homers "Odysseen", hvor Ringo vender hjem efter borgerkrigen, blot for at finde sin far myrdet af mexicanske banditter og hans hustru sammen med en af dem. Som den martrede Ringo brænder Gemma endnu engang igennem.

   Morricones scores til begge film er fremragende, men det er musikken til "The Return of Ringo", der efterlader det største indtryk.

   Slet
  2. Åh, det var nu heller ikke min mening, at det skulle lyde som om, jeg syntes, at du brokkede dig. Slet ikke, jeg ville bare forklare, hvorfor man fra selskabets side aldrig nævner, at der er engelske tekster med. Desværre er der åbenbart bare IKKE engelske tekster med på den gode dokumentarfilm, som jeg omtalte forleden.

   Slet
 4. Wow, der kommer mange spændende ting frem, jeg ikke anede noget om. Tak for info.

  Det er ikke for at klappe mig selv på ryggen, men det er virkelig en god energi i denne blog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den var vist tiltrængt. :D Der er jo ikke andre danske websites, der dækker disse film.

   Slet
 5. Når jeg nu havde Koch Medias udgivelse af "Django: Die Geier stehen Schlange" AKA "7 dollari sul rosso" AKA "Seven Dollars on the Red" i afspileren den anden dag, så skulle den da også ses.

  Det var første gang jeg har set en spaghetti-western med Anthony Steffen, som ofte bliver omtalt som lidt af en træmand. Det er han da også i denne film, men det passer faktisk ganske godt til rollen. Han spiller en mand, der vender hjem til sin familie og finder sin hustru myrdet og sin søn kidnappet.

  De næste tyve år af sit liv leder han efter sønnen Jerry og får også myrdet en ordentlig stak forbrydere i årenes løb.

  Hvad han ikke ved er at sønnen Jerry er blevet adopteret af den mexicanske "bandito", der myrdede hustruen, og Jerry er nu blevet lige så ond og afstumpet som ham.

  Deres veje krydses, uden at nogen ved hvem den anden er, og det ender med et dystert og regnvådt showdown mellem de to.

  Musikken af Francesco De Masi er ret fremragende og denne western fungerer i det hele taget ganske godt. Den er ikke på højde med de to Ringo-westerns med Giuliano Gemma, men kan sagtens ses, hvis man er glad for genren.

  http://www.youtube.com/watch?v=tBzCIsMWZiA

  SvarSlet
 6. Jeg har fået set lidt flere af Koch Medias spaghetti-western-udgivelser:

  "Cjamango" (1967)

  Ivan Rassimov i titelrollen som en Django/Man with No Name-klon, der forsøger at få sit guld tilbage. Ganske okay western, men ikke noget sindsoprivende. Musikken af Felice Di Stefano er det bedste ved filmen.


  "The Big Gundown" (1966)

  Fabelagtig western med Lee Van Cleef og Tomas Milian i hovedrollerne og instrueret af Sergio Sollima. Manuskriptet er meget velskrevet, den er flot fotograferet og så har den et fænomenalt score af Morricone. Anbefales!


  "Silver Saddle" (1978)

  En af de sidste europæiske westerns, der blev produceret indtil "Django 2: Il grande ritorno" med Franco Nero i 1987.

  Lucio Fulci står bag denne western med Guiliano Gemma i hovedrollen som en revolvermand, der modvilligt må beskytte nevøen til hans ærkefjende. Gemma ville efter sigende gerne have en familiewestern og Fulci ville gerne have en blodig og voldelig western. Resultatet er lidt skizofrent, men ganske underholdende.

  Gemma er meget velspillende som Roy Blood og selv barneskuespilleren Sven Valsecchi, der spiller nevøen, er til at holde ud. Geoffrey Lewis har en sjov birolle som en mand, der udplyndrer ligene, som Roy Blood efterlader.

  Musikken er ganske glimrende, men titelnummeret med den canadiske singer/songwriter Ken Tobias bliver måske lige gentaget en gang (eller to) for meget i løbet af filmen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for input. Der er endnu mere at skrive på indkøbslisten. I første omgang køber jeg dog lige et par af de 10 film i indlægget for at tjekke dem ud.

   Slet