søndag den 10. februar 2013

Præriestøv i biffen anno 1969

Westerns er en sjældenhed i de danske biografer, men sådan har det ikke altid været. Hvis man f.eks. satte sig ind i en tidsmaskine og tog tilbage til mandag den 24. februar 1969 i København, så ville man have hele fem titler at vælge mellem på de store lærreder rundt om i byen. Lad os gå på jagt efter præriestøv i biffen en tilfældig dag sidst i 60'erne.

Denne mandag bød på hele to premierer; begge spaghettiwesterns. I Nørreport Bio på Nørre Voldgade kunne man komme ind og se Danmarks-premieren på Sergio Sollimas LA RESA DEI CONTI fra 1966 med Lee Van Cleef og Tomas Milian. På engelsk er den kendt som THE BIG GUNDOWN, mens den her i Danmark fik titlen MANDEN MED DE SORTE STØVLER. Så kunne man lave den fikse slaglinje: Ingen lovløs kunne flygte fra "Manden med de sorte støvler".

Den anden premiere var Ferdinando Baldis PREPARATI LA BARA! fra 1968 med Terence Hill og George Eastman. Den kunne man se i Platan Bio på Platanvej under titlen DJANGO SADLER SIN HEST. Avis-annoncen praler med, at "Der har altid været super-spænding i en Django-film, men denne overgår alle andre i nervepirrende spænding fra første til sidste billede".

Kunne man nå ikke få nok af spaghettiwesterns, så var det bare med at lægge vejen forbi Colosseum på Jagtvej og se Emimmo Salvis 3 COLPI DI WINCHESTER PER RINGO fra 1966 med Gordon Mitchell og Mickey Hargitay. På dansk hed den 3 KUGLER TIL RINGOS WINCHESTER. Ifølge avis-annoncen handlede den om, at "Med livet som indsats kæmpede Ringo alene mod den skrappeste bande Westen havde kendt".

Nu var det ikke kun spaghettier, der kørte i bifferne denne februardag i 1969. Gik man i Saga på Vesterbrogade var der nemlig mulighed for købe billet til Henry Hathaways 5 CARD STUD fra 1968 med Dean Martin og Robert Mitchum. Her i landet hed den DE SIDSTE AF DE 7. Og endelig kunne man i Vester Bio på Vesterbrogade se en anden film med Dean Martin, nemlig Andrew V. McLaglens BANDOLERO! fra 1968. Så man må godt nok sige, at udbuddet var stort dengang.

11 kommentarer:

 1. Det er godt nok gået ned af bakke med biograf-repetoiret siden min barndom, og en pæn del af datidens biografer er blevet til triste supermarkeder. Nu er det længe siden, jeg sidst var i Saga, nærmere bestemt i 1980, hvor jeg så Dawn of the Dead, så jeg ved ikke, om den eksisterer mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ifølge Biografmuseet lukkede Saga i 1991 og bygningen blev revet ned i 1997. Jeg kan ikke huske hvad jeg måtte have set af film derinde, men Saga fungerede i en periode også som koncertsted, hvor jeg bl.a. har set Depeche Mode og Kraftwerk.

   Slet
  2. Men du har vel set Dawn derinde.

   Slet
  3. Nix, jeg er fynbo og derfor så jeg DAWN OF THE DEAD i Grand i Odense, som var en stor og flot biograf; så jeg endte med at se filmen to gange på samme uge.

   Slet
  4. Jeg lokkede min søster med, og det tilgav hun mig aldrig.

   Slet
 2. Det var tider den gang ærgerligt at man er født 10-15 år for sent til selv at have oplevet det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Da jeg blev soldat efter gymnasiet, havde jeg et års tid i København i årene 1982-83, hvor jeg fik set rigtig mange film i bifferne - men på det tidspunkt var western-bølgen vist drevet meget over.

   Slet
 3. Jeg tror faktisk kun at jeg har set en enkelt western i biffen, og det var sågar Coen-brødrenes remake af TRUE GRIT.. og den kunne jeg såmænd meget godt lide...

  Jeg har dog en erindring om at blive lokket ind i en biograf i en lille flække i Nordvestjylland i starten af 90'erne for at se PREDATOR 2 - jeg var 12 år gammel, og filmen har forfulgt mig lige siden...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har set lidt flere. Umiddelbart kan jeg huske THE OUTLAW JOSEY WALES, ULZANA'S RAID, FORTY GUNS og RUN OF THE ARROW ... der har sikkert været flere.

   Slet
 4. ”Young Guns” og ”Tombstone” er de eneste jeg har set i biografen desværre.

  SvarSlet
 5. Jeg har aldrig set en western i biffen, men skolens filmklub havde altid en western på programmet i løbet af sæsonen... kan huske at have set John Wayne-filmene Rio Bravo og Rio Lobo i skolens festsal! Det var tider!

  SvarSlet