onsdag den 26. december 2012

Ny deluxe-udgave af tegneserien om løjtnant Blueberry ... på fransk

Tegneserien om løjtnant Blueberry af Jean-Michel Charlier og Jean Giraud kan fejre 50 års jubilæum til efteråret. Her i Danmark er den udkommet i forskellige variationer siden 1969, hvor serien debuterede i Fart og Tempo. Siden er den kommet i albumform under titlerne FORT NAVAJO og LØJTNANT BLUEBERRY samt i hardcover-opsamlinger, hvor den bare hed BLUEBERRY. Der er også udkommet spin-off-serier som BLUEBERRYS UNGE ÅR og MARSHALL BLUEBERRY.

Som sagt er hovedserien kommet i hardcover-opsamlinger og det blev til 12 bind fra Egmont. Jeg nåede ikke at komme med på vognen, selv om de fleste af bøgerne har ligget i bunker på tilbud i diverse butikker i København (dog uden bind 1, der åbenbart har været udsolgt længe). Nu ser det så ud til, at det meste er revet væk, så man skal vist have den store tegnebog frem, hvis man vil have fat i serien - bortset fra nogle af de nyere album, der stadig kan fås.

Men hvis man er god til fransk, så kan man hoppe med på den nye BLUEBERRY: INTÉGRALE-udgave, som forlaget Dargaud lige har lanceret. Her bydes der på bunker af ekstramateriale om seriens skabelse samt en masse andet guf for seriens fans. Der skulle komme ni bind over fire år. Om den også kommer på dansk, er ikke til at vide - men den ville være dejligt, for selv efter tre års fransk-undervisning, da jeg gik i gymnasiet, så er det ikke et sprog, jeg forstår en bjælde af.

Det er i øvrigt lidt af en jungle at finde rundt i de danske udgaver, men du kan få det komplette overblik på denne flotte side.

Hvad synes du om BLUEBERRY-tegneserien? 

13 kommentarer:

 1. Blueberry er OK, men Tex Willer er bedre! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt svar. Nu er det så næppe en serie, der vil komme i en collectors edition på dansk, men nordmændene prøvede vist?

   Slet
 2. Den kommer skam stadig en Collectors Edition i Norge - bind 17 udkommer d. 25. februar. Med 5 bind pr. år vil den norske udgave nå til vejs ende om 44 år!

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende. Måske er jeg dum til at søge på nettet, men hvis det stadig er norsk Egmont Serieforlaget, der udgiver den, så er mærkeligt, at serien ikke optræder på deres egen hjemmeside. Fandt en norsk Facebook-gruppe med lidt info og nogle forsider, men hvis du har nogle links, så byd endelig ind.

   Slet
  2. Blueberry ble utgitt komplett i delux fra Egmont. Serien er nå avsluttet og utsolgt fra forlaget. Siden Egmonts WEB kun er en butikk har de ingen info om dette lengre. Noen egen site for Blueberry har de ikke.
   Det er i det hele tatt mangel på egne WEB-sites på utgivelser fra Egmont, kun de mest populære titler har slikt.
   Noen andre, Tex Willer og Agent X9 har Facebook-sider styrt av Egmont.

   Slet
  3. Her følger en link til et nettsted som viser alle bøkene, 17 bind, 2006-2008!
   http://www.minetegneserier.no/pls/htmldb/f?p=100:11:0:::RP,11:P11_SERIE_GRUPPER_ID:1904&cs=17DEB78A29B51C271E8B6B82019D8C6B9

   Slet
  4. Det er så lige fem bind mere, end der kom i Danmark.

   Slet
 3. Tegneserien har aldrig sagt mig ret meget, men jeg er vild med filmudgaven fra 2004, som dog ikke har meget at gøre med forlægget.

  Dette er nok min foretrukne tegnede western (se fra 50:20):
  http://youtu.be/Y130EP6RUxc

  Eller også er det "Sølvpil". Kommer der snart noget om Månestråle i den her blog, eller hvad? ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt huske SØLVPIL-hæfterne, men var ikke så vild med tegningerne og de skrappe farver. Men hvis jeg finder en håndfuld af dem, så vil jeg ikke udelukke et fremtidigt indlæg her på bloggen. Vil man svælge i Månestråle og det øvrige person-galleri, så kan man se mere på denne hjemmeside.

   Slet
  2. Serien var aldeles rædsomt tegnet, men havde ikke desto mindre for det afsporede blik visse kvaliteter, der kan sammenlignes med 30'ernes amerikanske pulp-hæfter.

   Slet
  3. Jeg vil prøve at opspore et par hæfter, men det er som sagt ikke en serie, jeg husker for de oplagte kvaliteter ... Månestråle eller ej!

   Slet
  4. I øvrigt blev nogle af tegningerne fra Blueberry brugt i Sølvpil. Apachernes jagt og tilfangetagelse af løjtnant Craig blev brugt i et Sølvpil, hvor Craigs ansigt var skiftet ud med Falks.

   Slet
 4. At Tex Willer skulle være bedre end Fort Navajo/Blueberry må helt stå for Bjarnes egen regning. :P

  Tex Willer er en samlebåndsserie, som, bevares, kan være spændende, som den slags nu er, men de gode historier, de velgennembearbejdede personkarakteristikker og kanon flotte tegninger, som Blueberry har, kan man godt skyde en pind efter. Jeg skal indrømme kun at have læst Tex Willer på dansk, men jeg tvivler på, der er sket den store udvikling siden 70'erne.

  Sølvpil var noget pladder-noget, der lidt svarer til de endeløse Day Time Television-serier.

  SvarSlet