fredag den 28. december 2012

Morgan Kane rider stadig

Hvis man var en regelmæssig kunde i de danske kiosker i 70'erne og 80'erne, så har man utvivlsomt lagt mærke de utallige Morgan Kane-bøger, der stod på hylderne. Forfatteren hed Louis Masterson og serien handlede om den småpsykopatiske revolvermand Morgan Kane, så ved første øjekast så det meget amerikansk og autentisk ud.

Men bag Masterson-navnet gemte sig i virkeligheden den norske bankmand Kjell Hallbing, der fra 1966 og i de følgende år fik udgivet de i alt 83 bøger om Morgan Kane. De blev solgt i millioner af eksemplarer alene i Norge og i Danmark er de fleste af dem udkommet - og det endda i to omgange.

Kjell Hallbing døde i 2004, men Morgan Kane-feberen raser stadig i Norge, og i øjeblikket bliver serien genudgivet i deluxe-udgaver fra Aller Forlag med reviderede tekster og diverse ekstramateriale. Den seneste ser ud til at være nr. 42, DE DØDES DAG. Det kan du læse mere om her (selv om siden i den grad trænger til at blive opdateret).

Amerikanerne har dog ikke taget Morgan Kane til sig, men det vil WR Films Entertainment Group åbenbart gøre noget ved. De prøver at få en filmudgave på benene, men det er lidt uklart, hvordan det går med den. For at skabe noget Kane-hype har de udgivet en stribe af bøgerne i elektroniske udgaver - både på norsk og engelsk - og de kan købes via bl.a. Amazon og iTunes.

Der er indtil videre kommet 15 titler, men det er nogle måneder siden den seneste, og det har gjort seriens fans lidt urolige. Så selv om Morgan Kane stadig rider, så sidder han måske ikke så sikkert i sadlen - i hvert fald ikke på det amerikanske marked.

Bonus-info: Her er de 15 e-bøger, der er udkommet fra WR Films Entertainment Group:
 • 1. EL GRINGO (Norsk: EL GRINGO) 
 • 2. EL GRINGO’S REVENGE (Norsk: EL GRINGOS HEVN) 
 • 3. WITHOUT MERCY (Norsk: UTEN NÅDE) 
 • 4. THE CLAW OF THE DRAGON (Norsk: I DRAGENS KLØR) 
 • 5. THE STAR AND THE GUN (Norsk: MED REVOLVER OG STJERNE) 
 • 6. BACKED BY THE LAW (Norsk: MED LOVEN I RYGGEN) 
 • 7. A RANGER’S HONOR (Norsk: EN RANGERS ÆRE) 
 • 8. MARSHAL AND MURDERER (Norsk: MORDER OG MARSHAL) 
 • 9. PISTOLERO (Norsk: PISTOLERO) 
 • 10. THE MONSTER FROM YUMA (Norsk: UDYRET FRA YUMA) 
 • 11. THE DEVIL'S MARSHAL (Norsk: DJEVELENS MARSHAL) 
 • 12. GUNMAN'S INHERITANCE (Norsk: REVOLVERMANNS ARV) 
 • 13. REVENGE! (Norsk: HEVN!) 
 • 14. STORM OVER SONORA (Norsk: STORM OVER SONORA) 
 • 15. THE LAW OF THE JUNGLE (Norsk: JUNGELENS LOV)
Bonus-info Part 2: Når nu denne serie har solgt millioner af eksemplarer, så er det en gåde for mig, at der tilsyneladende ikke findes en ultimativ Morgan Kane-side på nettet; selv Wikipedia-opslagene på engelsk og norsk er ret intetsigende. Men man kan blive ret meget klogere ved at læse Klaus Johansens fine hæfte fra 1994, der kan hentes på dette link.

Læs også...
Morgan Kane er ikke død endnu

23 kommentarer:

 1. Som så mye annet på nett i dag kjører også MK en kombinasjon mellom www og Facebook. Mange finner fort ut at FB har flere besøk og kommentarer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Facebook er fint til de hurtige nyheder og kommentarer, men er ikke meget bevendt til det store overblik.

   Slet
  2. Helt enig!

   Og info, der er blevet bragt i indlæg, blir dække af bjerge af nye indlæg efter 2-3 dage og er helt umulig at finde.

   Slet
  3. Tja, man skulle ikke bruke veggen til info. Slikt er det andre metoder til, note. Disse blir stående så lege man vil.
   Nettsider er bra for enveis info, og slikt som skal stå en stund. Men FC er da like OK som en blogg som denne, og har lettere for å finne sitt publikum, og omvendt.

   Slet
  4. Facebook, blogs, Twitter, hjemmesider og så videre kan sagtens supplere hinanden fint, men nu var min oprindelige anke, at det af og til kan være et problem at finde ting, f.eks. det komplette overblik over en bogserie - især hvis der er ingen, der har lagt det ud eller hvis de har gemt det godt. Så må man gå i gang fra en ende af og selv finde tingene. Men heldigvis er der mange listemagere i denne verden, så det er ikke altid lige besværligt.

   Slet
 2. Det danske fanzine "Nørd Nyt" bragte for en del år siden en rigtig god artikel om bøgerne. Bladet er for længst udsolgt, men en eller anden piratblog har posted fotografier af artiklen her.

  http://enlejemordersertilbagepaadansk.blogspot.dk/search/label/Morgan%20Kane

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende. Den må jeg få læst - også selv om det er fra "en eller anden piratblog" ;-)

   Slet
 3. Nu har bogmarkedet ændret sig meget siden de glade kiosk-dage, men gad vide om der i dag ville være et publikum for Morgan Kane på dansk?

  SvarSlet
 4. Måske ville der være kunder nok til en Collectors Edition-serie i hardcover? Altså i et begrænset oplag 200-300 eks.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu ved jeg intet om produktionsomkostninger på bøger nu til dags, så jeg ved slet ikke om sådan et projekt kunne løbe rundt.

   Slet
 5. Jeg tror såmænd nok, at en collector's Edition-udgivelse kunne løbe rundt, men det er lidt trist (siger den gamle mand), at man ikke bare kan købe den slags mere i den nærmeste kiosk. Men problemet er jo både, at kioskerne er væk og jeg har ladet mig fortælle, at blot en lille håndfuld indkøbere står for alle de store kæder som Bilka, og hvis de ikke bryder sig om en billigbog eller et tegneserieblad, så kan en udgivelse ikke løbe rundt - for HVOR skal disse bøger/blade ellers sælges henne. :/

  SvarSlet
  Svar
  1. Der foregår en voldsom kamp om hyldemeter de steder, hvor der sælges blade og aviser - og mindre salgbare titler bliver benhårdt skåret fra. Og som du siger, så forsvinder de rigtige kiosker. Trist udvikling.

   Slet
  2. Det jeg ville sige var: Supertrist udvikling! VI VIL HAVE BLADKIOSKEN TILBAGE!!!

   Slet
 6. En lille kommentar til din indledning i bloggen om film, Morgan Kane og WR Films Entertainment Group
  Jeg har altid set Clint Eastwood i rollen som Morgan Kane.
  Hvis der skal gang i filmproduktionen må det være ham der skal kontaktes. Han er skuespiller, instruktør og producent.
  Han er Morgan Kane helt frem til den sidste bog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Han er nok selv lidt for gammel til rollen, men nu du nævner ham, så er der måske noget Morgan Kane over hans rolle i HANG 'EM HIGH.

   Slet
 7. Jeg har forespurgt Forlaget Jentas - om ikke de ville udgive luxus udgaverne af MK på dansk. De overvejede det på et tidspunkt, men har nu droppet planerne. - Jan Bentzen

  SvarSlet
  Svar
  1. Surt at de droppede planerne. WR Films Entertainment Group, der har udgivet nogle af bøgerne elektronisk på engelsk og norsk, efterlyste på et tidspunkt korrekturlæsere, der bl.a. kunne dansk - så det virkede som om, at de ville prøve med e-bøger på flere sprog. Men jeg kan ikke helt gennemskue, hvordan det går med det.

   Slet
 8. Clint eastwoods søn? han er god

  SvarSlet
  Svar
  1. Et godt bud, men nu tyder alt på, at filmen ikke bliver til noget lige med det samme.

   Slet
 9. læste M K i medio 70 erne og genfandt KM her i 19... jeg nærlæste bøgerne og så det var norsk porno i pocketbøger kamufleret som cowboy bøger, så ryddede jeg hylderne for M K. og videre...

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan sagtens finde cowboybøger med et stærkt erotisk indhold (som f.eks. THE GUNSMITH-serien), men jeg kan ikke huske, hvor meget der er af det i MORGAN KANE.

   Slet
 10. Jeg mangler bind 4 i paco serien. Hævnen og håbet. Kan nogen hjælpe ...

  SvarSlet
 11. Hej
  Jeg har 4 bind i Paco serien, “ Hævnen og håbet” hvis du stadig er int.
  L jensen

  SvarSlet