lørdag den 21. december 2024

Cinemateket sætter western-klassisker på programmet

Cinemateket i København har netop annonceret programmet for januar-marts 2025, og her finder man lige en enkelt western-klassiker. Der er tale om DESTRY RIDES AGAIN fra 1939, der her i landet fik titlen VESTENS DRONNING. På rollelisten finder man James Stewart og Marlene Dietrich og det er sidstnævnte, som Cinemateket kører en serie med. VESTENS DRONNING kan ses:

  • Søndag 5. januar kl. 19:45
  • Søndag 26. januar kl. 17:00
  • Fredag 7. februar kl. 21:45

søndag den 8. december 2024

Ny westernserie på Netflix til januar

Westernfans kan glæde sig til den 9. januar, når Netflix har premiere på AMERICAN PRIMEVAL; en tilsyneladende ganske barsk historie i seks afsnit. Bag kameraet finder man Peter Berg, Mark L. Smith og Eric Newman, mens hovedrollerne bliver spillet af Taylor Kitsch og Betty Gilpin. En absolut spændende nyhed.

søndag den 1. december 2024

Lucky Luke rider igen

En af de western-tegneserier, de fleste af os nok er vokset op med, er Morris' herlige striber om Lucky Luke - manden, der er hurtigere end sin egen skygge. De sjoveste af disse historier blev forfattet af René Goscinny, og nu vender de bedste af disse albums tilbage på dansk. Det er forlaget Cobolt, der lancerer serien Et Lucky Luke-pletskud af Morris & Goscinny, og de to første albums er på gaden, nemlig DILIGENCEN og CALAMITY JANE.

fredag den 18. oktober 2024

SHALAKO ude på svensk Blu-ray

SHALAKO er en western fra 1968 med Sean Connery og Brigitte Bardot i hovedrollerne. Filmen er baseret på en roman af legendariske Louis L'Amour og den blev instrueret af Edward Dmytryk, der nåede en lille håndfuld westerns i løbet af sin karriere, mens det faktisk var den eneste, Sean Connery medvirkede i, selv om han åbenbart var fan af genren. Den spanske Almería-provins blev brugt til at optage udendørs-sekvenserne, mens resten blev filmet i Shepperton Studios i England.

SHALAKO ramte de danske biografer den 12. november 1968, og den har også været vist på TV her i landet. Men hvis man vil have den hjem i samlingen med danske undertekster, kan jeg ikke umiddelbart se en udgave. Pudsigt nok har svenske Studio S Entertainment lige udgivet den på Blu-ray og det er selvfølgelig kun med svenske undertekster, men det er da bedre end ingenting.

lørdag den 21. september 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 17

Det er blevet til disse tre titler, men der skal nok komme flere.

YELLOW SKY (William A. Wellman, USA, 1948). Stretch og hans bande røver en bank, og de slipper væk med en større sum penge. Desværre er hæren lige i hælene på dem, men jagten opgives, da banditterne flygter ud over saltsletten. Efter nogle knastørre dage når de frem til spøgelsesbyen Yellow Sky, hvor de møder den barske kvinde Mike og hendes snu bedstefar. Banden får lov til at blive i området, så deres heste kan komme sig – men banditterne begynder at blive særdeles interesseret i det smukke og meget selvstændige kvindemenneske – og så undrer de sig over, hvorfor nogle vælger at bliver boede i en forladt mineby. Hvad er deres hemmelighed? 

En af de interessante ting ved YELLOW SKY, der på dansk kom til at hedde DEN FORLADTE BY, er, at banditterne ikke for alvor er onde. Selvfølgelig er de nogle skurke, der røver banker, men det er pengene, de går efter – ikke at efterlade en stribe af lig i kølvandet på deres færd. Mødet med 'Mike', som i virkeligheden hedder Constance Mae, vækker i høj grad nogle følelser hos dem, og flere af dem har ingen problemer med at overskride hendes grænser – og tanken om en skjult rigdom gør også noget ved deres moralske kompas. Denne udvikling er spændende at opleve i Lamar Trottis fine manuskript, og man kan kun nyde Joseph MacDonalds flotte billeder fra de usædvanlige locations. Det er spændingerne mellem karakterne, der gør YELLOW SKY til en film langt over middel, men der er også lidt action undervejs. Dog måtte det store klimaks godt have budt på lidt mere saft og kraft, men det er en mindre anke. Set på Blu-ray.

NEWS OF THE WORLD (Paul Grengrass, USA-Kina, 2020). Efter borgerkrigen rejser den tidligere sydstats-kaptajn Jefferson Kyle Kidd fra by til by for at læse nyheder op for indbyggerne. På sin vej kommer han forbi en væltet vogn, hvor der i nærheden er blevet lynchet en sort mand. Her træffer han også en ung hvid pige, der kun taler Kiowa-indianernes sprog. Ud fra papirer ved stedet erfarer Kidd, at pigen skulle eskorteres hjem til familie mange hundrede kilometer væk. Af kringlede omveje bliver det Kidds ansvar at påtage sig opgaven, og det umage par begiver sig ud på en dramatisk og udmarvende rejse.

Her har vi virkelig med en slow burner at gøre, men det er bestemt positivt i denne sammenhæng. NEWS OF THE WORLD er en stærk og tankevækkende historie, der bruger god tid på at udvikle sig, og det er virkelig fint. Landskaberne og kulisserne er flotte og fascinerende, men det er selvfølgelig især skuespillernes præstationer, som får det hele til at hænge sammen. Tom Hanks er som altid seværdig, og den unge Helena Zengel er intens og kraftfuld som den unge pige. Stærkt at se. Selv om det er en slow burner, er der også dramatiske højdepunkter og det er først i det sidste kvarter, at filmens tempo halter lidt. Men det betyder ikke noget i det store billede; NEWS OF THE WORLD er værd at se. Set på Netflix.

DEATH OF A GUNFIGHTER (Robert Totten, Don Siegel, USA, 1969). Texas-byen Cottonwood Springs er ved at forberede sig på mere moderne tider, men byens sherif Frank Patch er en lovmand af den gamle skole, der gerne lader revolverne tale. Efter et opgør med en beruset borger, som Patch dræber i selvforsvar, beslutter byrådet, at de vil fyre sheriffen. Men det er lettere sagt end gjort, og derfor skal der drastiske midler til for at komme af med Frank Patch. 

Her er en film med hverken indianere eller skumle banditter – det handler om en stædig mands forsøg på at holde fast i sig selv, mens fremskridtet kommer buldrende. Det er en særdeles kompleks rolle, som Richard Widmark her har kastet sig over: Sheriffen tror på de gamle værdier, men han er blevet for fastlåst i dem; måske lidt som Burt Lancasters karakter i LAWMAN. Men han er generelt en af "the good guys", hvilket bedsteborgerne i Cottonwood ikke kan håndtere, og derfor begynder de for alvor at slække på deres idealer. Det er fint og intenst skildret, men man skal altså ikke forvente en film med væg-til-væg action. Widmark var ikke begejstret for instruktøren Robert Tottens arbejde på filmen, og derfor blev det Don Siegel, som blev hentet ind for at gøre den færdig. Som et kompromis endte det med at være den fiktive instruktør Alan Smithee, der står på rulleteksterne – og det var første gang i Hollywood, at det navn blev brugt. DEATH OF A GUNFIGHTER's danske titel er EN HÅNDFULD BLY. Set på Blu-ray.

mandag den 19. august 2024

John Wayne-filmen ROOSTER COGBURN vender tilbage på dansk dvd og Blu-ray

Stuart Millers ROOSTER COGBURN fra 1975 har tidligere været ude på dansk dvd og Blu-ray, men den udgave er vist udgået. Men nu vender filmen med John Wayne, Katherine Hepburn og Richard Jordan på rollelisten tilbage til det danske marked, takket være Excalibur Media International. Det bliver den 3. oktober – og det på dvd og Blu-ray. På dansk er filmen kendt som SHERIFFEN OG PEBERMØEN.

onsdag den 31. juli 2024

Tre spaghettiwesterns vises i Husets Biograf til september

Søndag den 22. september præsenterer Faces in the Dark og eXtase tre spaghettiwesterns i Husets Biograf i København. Der er tale om 16mm-kopier med engelsk tale og danske undertekster. Dørene åbner klokken 12.00, og fra klokken 13.00 diskes der op med disse titler:

  • Klokken 13.00: 20.000 DOLLARS FOR 7 LIV / 20.000 DOLLARI SUL 7 (Alberto Cardone, Italien, 1967).
  • Klokken 15.00: DEN SORTE SHERIF-STJERNE / STARBLACK (Giovanni Grimaldi, Italien-Vesttyskland, 1966).
  • Klokken 17.00: DE RED FRA TEXAS TIL EL PASO / I 5 DELLA VENDETTA (Aldo Florio, Italien-Spanien, 1966).

søndag den 30. juni 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 16

Jeg har stadig meget liggende i bunkerne (både de fysiske og de digitale), så det er cool, men aktuelt har jeg fået kigget på disse titler.

THE FAR COUNTRY (Anthony Mann, USA, 1954). I 1896 er Jeff Webster og Ben Tatem på vej mod Dawson City i Yukon med en flok kvæg. Undervejs kommer kvægflokken til at afbryde en hængning i byen Skagway, hvor den alt andet end retfærdige dommer Gannon kører tingene på sin egen måde – og han beslutter sig for at beslaglægge kvæget. Jeff og Ben må nu tage imod et job fra den smukke Ronda Castle, der ønsker at få en masse forsyninger op til Dawson City. Men kvæget spøger stadig i Jeffs baghoved, hvilket betyder, at han bestemt ikke har set det sidste til dommer Gannon.

Vi har igen og igen set sammenbidte og egoistiske western-helte, men man må sige, at James Stewart er enestående sammenbidt og egoistisk i dette epos, der er et af hans berømte samarbejder med instruktør-legenden Anthony Mann. Stewart virker næsten følelseskold, selv om hele to kvinder i løbet af historien forsøger at trænge ind under hans panser. Det påvirker stemningen i det meste af filmen, men ikke nødvendigvis på en dårlig måde. Det er et mesterligt drama, der også drager fordel af at udspille sig på steder, man ikke ser så ofte i westerns, nemlig de store guldgraver-områder. Her er det så canadiske landskaber, som skal forestille at være Alaska, men det fungerer. Anbefales, men det er en dyster sag. På dansk kom filmen til at hedde HVOR GULDET KALDER; i avisannoncen kunne man læse, at det var en "spændingsfyldt, højdramatisk og storslået farvefilm". Set på Blu-ray.

TRADED (Timothy Woodward Jr., USA, 2016). Familien Clay, der bor på en lille ranch, rammes af sorg, da sønnen Jake bides af en klapperslange og dør. Moderen Amalia synker ned i en dyb depression og datteren Lily reagerer ved at flygte ind til byen for at søge lykken. Her kommer hun hurtigt i kløerne på stygge mænd med modbydelige planer. Faderen, den tidligere revolvermand Clay, forsøger at finde hende, men de stygge mænd vil gøre alt for, at han ikke når sit mål.

Denne film lægger faktisk rigtig pænt fra land med en stribe fine scener og kulisser, selv om stemningen bestemt ikke er for munter. Men man er fanget fra starten, og især Michael Paré gør det godt som den dedikerede far, der prøver at redde sin datter. Ja, det er lidt en endimensionel præstation, men det har vi set mange gange før i westerns. Men desværre falder tingene efterhånden fra hinanden, fordi manuskriptet er lidt ufokuseret og tyndbenet – og så er det bestemt heller ikke alle kulisserne, der er lige overbevisende. Trace Adkins og Tom Sizemore er solide indspark på rollelisten, mens Kris Kristofferson er et pudsigt krydderi (men nu var han så også 80 år gammel, da han medvirkede i filmen). Alt i alt en OK moderne western, men det er godt en ujævn en af slagsen. Musikken af Samuel Joseph Smythe skal dog lige nævnes som et særligt plus. Set på Blu-ray.

THE COMANCHEROS (Michael Curtiz, John Wayne, USA, 1961). Vi er i tiden før den amerikanske borgerkrig. Den smarte gambler Paul Regret har i en duel dræbt en Louisiana-dommers søn, og han er derfor eftersøgt for mord. Det bliver en Texas Ranger ved navn Jack Cutter, der på en flodbåd arresterer Regret, men denne formår senere at flygte. Selvfølgelig kommer de to til at krydse veje igen, og efterhånden udvikler de en form for respekt for hinanden; især fordi området domineres af en bande, der sælger whisky og våben til blodtørstige indianere – og en fælles fjende har det med at udvikle venskaber. Og så må vi ikke glemme den smukke kvinde Pilar, som de begge mødte om bord på flodbåden.

Nu er det noget underligt noget at sige, men jeg synes ganske enkelt, at THE COMANCHEROS er en dejlig film. Ja, der dør et hav af mennesker undervejs, men tonen er bare let og legesyg i denne herlige western, og man er i godt selskab med en stribe dygtige skuespillere, nogle flotte landskaber og Elmer Bernsteins dynamiske musik. John Wayne og Stuart Whitman er et fint makkerpar og kemien mellem dem er helt i top. Imens stjæler Lee Marvin alle de scener, han er med i, og det er jo ikke småting, når man spiller overfor The Duke. I den kvindelige hovedrolle er Ina Balin vildt charmerende (og lidt lusket). Som sagt: Det er bare en dejlig film! Optaget fra DR2.

lørdag den 22. juni 2024

Kevin Costner indtager biograferne

I skrivende stund kører Viggo Mortensens western THE DEAD DON'T HURT (TIL VERDENS ENDE) i de danske biografer, og allerede på torsdag kan man opleve endnu en western-premiere. Det er i form af Kevin Costners HORIZON: AN AMERICAN SAGA – CHAPTER 1, og titlen afslører selvfølgelig, at der kommer et kapitel 2, hvilket allerede sker den 15. august.

HORIZON er noget af et drømmeprojekt for Costner, der har smidt en betydelig sum af sine egne penge ind i produktionen, der alt i alt skal bestå af fire kapitler. Den første film har en spilletid på 3 timer og 1 minut, og man får lidt på fornemmelsen, at det er en slags TV-serie lavet til det store lærred, men her kan jeg selvfølgelig tage fejl. Men når vi taler TV-serie, så har arbejdet på HORIZON-projektet været en højere prioritet for Costner end de sidste episoder af YELLOWSTONE, som vi nu kan kan se frem til engang i november – og alt tyder på, at det bliver uden Kevin Costner.

Men nu gælder det altså HORIZON, der distribueres af SF Film, og her er den officielle presseomtale: Oscarvinder Kevin Costners storslåede, stjernespækkede episke westerndrama. Et ambitiøst filmisk eventyr, som strækker sig fra de amerikanske bosættelser mod vest, den amerikanske borgerkrig og skabelsen af det kommende United States of America. En følelsesladet rejse gennem et land i krig oplevet gennem familier, venner og fjender, der alle er ved at opdage, hvad det virkelig vil sige at være USA.

søndag den 16. juni 2024

... og lige en sidste ting!

Nu skal jeg nok holde op med at skrive om westerns i Cinemateket, men der er faktisk lige en film mere i det kommende program, nemlig André De Toths fremragende DAY OF THE OUTLAW fra 1959. Den bliver vist torsdag den 5. september klokken 19.00 – og det er som et Stegelmann Live-arrangement, hvor selveste Jakob Stegelmann vil introducere filmen.

fredag den 14. juni 2024

Flere westerns i Cinemateket

Ud over den store serie med westerns i Cinemateket, jeg lige har skrevet om, afslører det nye program faktisk endnu en serie med historier fra det vilde vesten. Titlen er "Western for børn: Prærien set fra cowboyrækkerne", og det er ikke nødvendigvis alle film, der er lavet til børn. Men i Cinematekets programbeskrivelse kan man læse følgende: "Filmene var ikke lavet direkte til et børnepublikum, men der sad op gennem 1900-tallet mange børn på cowboyrækkerne (de to første rækker i biografen med billige billetter) til de populære dobbelt-forestillinger om søndagen, hvor der tit kørte cowboyfilm."

Serien byder på alt lige fra John Fords STAGECOACH fra 1939 til den fransk-danske animationsfilm CALAMITY – UNE ENFANCE DE MARTHA JANE CANNARY CANNARY fra 2020. HIDALGO og RANGO er et par af de andre, men gå selv på opdagelse i Cinematekets program.

torsdag den 13. juni 2024

Cinemateket sætter fokus på den moderne western

Den helt klassiske og næsten B-films agtige western foregår i en nydelig lille prærieby med en bank, en saloon, en kirke og en "her kan du købe alt"-butik. Heltene har hvide hatte på, mens skurkene selvfølgelig har anskaffet sig en sort hat i "her kan du købe alt"-butikken. Kvinderne passer køkkenet ude på rancherne i nærheden, kvæget går langsomt rundt i store flokke og så er der selvfølgelig indianerne, der for det meste er nogle fæle karle. 

Nu er dette selvfølgelig sat lidt på spidsen, for western-genren er en dynamisk størrelse, der har været udsat for mange eksperimenter gennem årene, hvilket man blandt andet kan se beskrevet i fagbogen RENEGADE WESTERN: MOVIES THAT SHOT DOWN FRONTIER MYTHS af Kevin Grant og Clark Hodgkiss (udgivet i 2018 på forlaget FAB Press). Her er den første film, forfatterne kaster sig over, THE OX-BOW INCIDENT fra 1943.

Så langt tilbage i tiden går Cinemateket i København så ikke, når de i juli lancerer en stor filmserie med titlen "Den moderne western: Anderledes repræsentation og et feminint blik", da Kevin Costners DANCES WITH WOLVES fra 1990 er den ældste af filmene i serien, der i programmet beskrives med ordene: "I et år med amerikansk præsidentvalg og hvor populære popstjerner som Beyoncé og Taylor Swift omfavner countrymusikken og rider med på westernbølgen, kigger vi mod vest på den moderne western, der er med til at forme vores forestillinger om USA." 

Men ellers kommer man godt rundt i genren med ganske mange titler, hvoraf en god håndfuld foregår mere eller mindre i moderne tid. Det gælder for eksempel BROKEBACK MOUNTAIN, HELL OR HIGH WATER og NO COUNTRY FOR OLD MEN, men ellers kan man se en stribe andre film, der foregår i "de gode gamle dage" så som UNFORGIVEN, OPEN RANGE og THE HOMESMAN. 21 film er der alt i alt i serien, så det er et stort program.

lørdag den 1. juni 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 15

Det er blevet til disse tre meget forskellige film.

LAWMAN (Michael Winner, USA, 1971). En flok berusede cowboys går amok i byen Bannock, hvor de ikke alene smadrer en masse vinduer; en gammel mand bliver ved et uheld skudt og dræbt. Efter noget tid ankommer Bannocks benhårde sherif Jered Maddox til byen Sabbath, hvor de skydegale mænd kommer fra. Han agter at arrestere de mistænkte og stille dem for retten. Men hele byen – herunder den lokale sherif – er i lommen på den magtfulde ranchejer Vincent Bronson, hvilket på ingen måde gør opgaven lettere for den retskafne Maddox. 

Det vrimler med kendte navne på rollelisten, men det er uden tvivl Burt Lancaster, der dominerer scenerne i denne barske western. På overfladen handler den om, at loven står over alt, og derfor skal mændene for en dommer, selv om det formentlig vil være svært at få dem dømt for mord. Men Maddox er så indædt, at han handler ud fra sine egne endimensionelle værdier, og undervejs får han at vide, at folk kalder ham for 'Enkemageren'. Det er ret intenst. Som sagt er rollelisten helt i top, hvilket også gælder kulisserne og de flotte landskaber. Musikken af Jerry Fielding er lige bombastisk nok, og der zoomes så meget ind på karakterernes ansigter, at man fornemmer en voldsom inspiration fra de italienske spaghettiwesterns. Men det er småting i en på alle måder seværdig western. Den danske titel er JEG ER LOVEN. Optaget fra DR2.

NEVER GROW OLD (Ivan Kavanagh, Irland-England-Frankrig-Belgien-Luxembourg, 2019). Byen Garlow, der ligger på nybyggernes rute mod Californien, er et gudfrygtigt samfund, hvor alkohol, spil og prostituerede ikke er tilladt. Patrick Tate, der arbejder som tømrer og bedemand, bor sammen med sin kone og to børn, og selv om de drømmer om Californien, er de ikke kommet videre. Da revolvermanden Dutch Albert ankommer til Garlow med sine to kumpaner for at opspore en eftersøgt mand, ændrer meget sig i det lille samfund. Dutch genåbner saloonen, og snart har lasterne og synden overtaget igen – og Patrick Tate får nok at se til som bedemand.

Vi er her så langt væk fra de kulørte B-westerns, som man kan komme. Landskabet er trist og mudret, døden truer lige om hjørnet hele tiden og selv for nybyggerne er der ikke meget håb i det univers, som NEVER GROW OLD foregår i. Men selv om stemningen er intens og knugende, er det et særdeles vellykket western-drama, vi har med at gøre. Emilie Hirsch og John Cusack gør det rigtig godt i de to hovedroller, men ellers er det det nedslående miljø, der bærer denne ganske barske fortælling. Man lever så med, at landskabet ikke nødvendigvis ser særlig amerikansk ud, men forklaringen på det er enkel nok: NEVER GROW OLD er nemlig filmet i Irland. Set på Blu-ray.

MY DARLING CLEMENTINE (John Ford, USA, 1946). Wyatt Earp og hans tre brødre er på vej til Californien med en flok kvæg, da de gør holdt nær byen Tombstone. Efter at have afvist Old Man Clantons tilbud om at købe hele hjorden, tager Wyatt sammen med to af brødrene ind til den livlige Tombstone, hvor Wyatt griber ind, da en saloon er ved at blive smadret af en fuld indianer. Da de vender tilbage til lejren, er den yngste bror blevet dræbt og kvæget er stjålet. Waytt siger nu ja tak til jobbet som sherif i byen, hvor han hurtigt lærer den legendariske Doc Holliday at kende; alt imens han forsøger at finde sin brors mordere.

Hvis historien lyder bekendt, så er det selvfølgelig, fordi den har været fortalt mange gange før. Ganske vist i mange varianter, men vi er i Tombstone og omdrejningspunktet er opgøret i O.K. Corral. Ligesom de to film med titlen FRONTIER MARSHALL fra 1934 og 1939 trækker MY DARLING CLEMENTINE i nogen grad på Stuart N. Lakes biografi WYATT EARP: FRONTIER MARSHAL, men nu havde John Ford i sine unge dage mødt Wyatt Earp, så det har nok også sat sine fingeraftryk på det endelig produkt. Og det er jo et af de helt store western-dramaer, vi her har med at gøre med fænomenalt skuespil og mange flotte scener – ikke mindst fordi flere af optagelserne er fra Monument Valley. På alle måder en klassiker. Dansk titel: LOVLØST LAND. Set på Blu-ray.

fredag den 24. maj 2024

Spis som Lucky Luke

Nu tænker jeg ikke specielt meget på mad som et element i Lucky Luke-tegneserien, men jeg husker dog kvægbosserne, der i albummet "Pigtråd over prærien" får serveret nogle gevaldige bøffer uden noget som helst tilbehør. Men nu kan man dykke lidt mere ned i tegneseriens kulinariske univers, når forlaget Cobolt den 27. juni udgiver DEN STORE LUCKY LUKE KOGEBOG. 50 opskrifter skulle den indeholde, herunder "fra kølige drinks til krydrede retter som Ratata-hotdoggen, Dalton-familiens hemmelige opskrift på rød linsesuppe, sheriffens burger, Ma Daltons lemon pie eller søde højdepunkter som Calamity Janes cookies og Oklahoma-limonade eller Billy the Kids karamelguf" (ifølge forlagets egen beskrivelse).

lørdag den 4. maj 2024

Prærie-telegrafen tikker: Lige nogle noter om det ene og det andet

BLODIG KVÆGSVINDEL er en af de mere kreative titler, jeg er stødt på.

Nu kan man som udgangspunkt godt være meget dedikeret og kaste sig over bestemte projekter med enorm energi og skarpt fokus ... og andre gange er man måske mere fragmenteret i sin tilgang; dog stadig med et stædigt øje på målet. De seneste par måneder har jeg mest været i sidstnævnte tilstand, og netop denne stædighed gør, at man også får rundet nogle ting af, som man er gået i gang med. Ja, det tager lidt tid, men man når i mål.

Det gælder for eksempel den lille stak En Texas Bog, jeg længe har haft liggende. Dem har jeg løbende læst i og nu er jeg igennem de ni bøger. Kvaliteten er svingende, men generelt er det ganske fin og uforpligtende underholdning – og man kan sagtens sluge sådan en bog på en aften. Herligt. Men nu skal bøgerne videre til andre læsere, da det ikke er noget, jeg samler på – men det var godt at få dem læst.

Der er mere end 500 siders Jonah Hex i denne flotte hardcover-tegneserie.

Så er jeg også lige blevet færdig med det amerikanske hardcover-genoptryk af de Jonah Hex-historier, der kørte i bladet WEIRD WESTERN TALES. Tegneserier er jo lidt som noveller; dem kan man læse drypvis, når det nu lige passer i løbet af en dag. Et af de kommende projekter bliver så at læse de 78 numre af Jonah Hex-bladet, der kom på dansk. Endnu et projekt, jeg kan tackle i mit helt eget tempo.

Begge TEX-album fra E-voke er værd at købe; her er nummer 1.

Lige en anden tegneserie-nyhed: Forlaget E-voke har tidligere udgivet to TEX-album med den legendariske western-helt Tex Willer, og de havde annonceret to album mere. Selv om titlerne ikke længere fremgår af forlagets aktuelle udgivelsesliste, er TEX ikke glemt, lyder det fra E-voke. Som tingene ser ud nu, vil de formentlig udkomme i 2025. Det glæder jeg mig til.

Den svenske titel er selvfølgelig DEN STORA DUELLEN.

Svenske Studio S Entertainment har netop udgivet Giancarlo Santis IL GRANDE DUELLO fra 1972 på dvd. Det førte til lidt snak på deres Facebook-side om, hvorfor den ikke også blev udgivet på Blu-ray. Debatten i tråden afslørede, at folk, der er i målgruppen til westerns, i højere grad er dvd-købere, at Blu-ray bare ikke for alvor er slået igennem, at det i det hele taget er dyrere at producere en Blu-ray i forhold til en dvd og at billedkvaliteten mellem de to formater formentlig ikke vil opleves så forskellig, når man har at gøre med en ældre film, der er blevet digitalt restaureret. 

Alt dette kan man have mange holdninger til, men aktuelt er mit primære format Blu-ray, og jeg har den flotte IL GRANDE DUELLO-udgivelse fra Arrow Video. Nu kan man sige, at det er cool, at Studio S Entertainment i det hele taget udgiver filmen – at det så kun er med svenske undertekster er træls for danske fans, som måtte være interesseret. Men man kan ikke få det hele. Jeg klarer mig fint med Arrow-udgivelsen, selv om filmen efter min mening ikke er helt oppe at ringe. Lee Van Cleef er dog altid værd at se.

Det er et ganske cool logo, som denne tjeneste har.

Men jeg skulle da lige tjekke, fordi jeg er ved at rydde op og tynde ud i dvd-samlingen, så jeg smed min BANDOLERO!-dvd i afspilleren inde i gæsteværelset, hvor der står et LG 4K-fjernsyn. Billedet var bestemt acceptabelt, men jeg har filmen på min Blu-ray-ønskeliste. Mens jeg sad ved skærmen, dukkede der reklamer op for de mange gratis TV-kanaler, som har sneget sig ind i smart-TV-delen. Pludselig var jeg inde på en western-kanal kaldet Grjngo, som viste en Django-film. Hold da op!

Jeg fandt også en anden app kun med westerns, og på en kanal, jeg tilfældigvis zappede ind på via LG Channels, viste de Anthony Manns THE MAN FROM LARAMIE. Nu ser det ud til at være flow-TV, og der er en TV-guide, man kan klikke rundt i og se det næste, de sender, men jeg kommer til at kigge på det hele en anden dag. Brugerfladen på mit LG-fjernsyn er blevet stadig mere kompliceret efter hver opdatering, og det irriterer mig, at der ikke er en helt almindelig hovedtelefon-udgang, men det er så en anden snak.

... men ellers buldrer jeg bare videre på min egen stædige måde ud over prærien!

lørdag den 20. april 2024

Mere Sergio Leone i Cinemateket

Jeg har tidligere nævnt, at Cinemateket snart viser Sergio Leones HÆVN FOR DOLLARS i forbindelse med deres Gian Maria Volonté-serie. Men det er ikke den eneste Leone-film i det kommende program. Afgående programredaktør i Cinemateket, Jesper Andersen, præsenterer nogle af de film, der har betydet særlig meget for ham gennem årene, og en af dem er C'ERA UNA VOLTA IL WEST fra 1968. På dansk fik den titlen VESTENS HÅRDE HALSE. Filmen vises to gange - til den første visning vil Jesper Andersen selv introducere den.

  • Torsdag den 16. maj klokken 19.30.
  • Onsdag den 19. juni klokken 20.30.

UNDERTAKER bind 7 udkommer snart

Hvis man følger med i tegneserien UNDERTAKER, der skrives af Xavier Dorison og tegnes af Ralph Meyer, kan man glæde sig til den 3. maj, hvor bind 7 udkommer på forlaget Shadow Zone. Titlen er "Mister Prairie" og her er det officielle handlingsreferat: Der er tre grunde til, at Jonas Crow melder sin ankomst i den lille texanske by Eaden: To begravelsesforretninger, og - nok så vigtigt - hans kærlighed til Rose Prairie. Rose Prairie bor nemlig i Eaden. Hvad begravelserne angår, så handler det om en præst, der er død under mystiske omstændigheder og et ufødt barn, som moderen ikke ønsker at beholde. Den første begravelse er der ingen ben i, men den sidste kan blive lidt af en kamp, for den berømte "Søster Oz", en fanatisk repræsentant for Forbundet mod Usædelighed, er netop ankommet til byen. Hun puster til gløderne af den vrede, der opstod efter nederlaget til Nordstaterne, og opildner byens borgere til at stoppe kvindens svangerskabsafbrydelse ... I dette syvende bind af Undertaker-sagaen står tegneseriens mest berømte bedemand overfor religiøs ekstremisme, der kan virke middelalderlig ... men som faktisk lever i bedste velgående, selv i vor tid.

onsdag den 10. april 2024

Cinemateket sætter fokus på skuespilleren Gian Maria Volonté og viser HÆVN FOR DOLLARS

Gian Maria Volonté i Sergio Leones PER QUALCHE DOLLARO IN PIÙ.

I år er det 30 år siden, at den italienske skuespiller Gian Maria Volonté døde, og det markerer Cinemateket i København ved at vise en lille håndfuld af de film, han medvirkende i. Det blev også til markante roller i spaghettiwesterns, og blandt dem er det Sergio Leones PER QUALCHE DOLLARO IN PIÙ fra 1965, som Cinemateket smider op på det store lærred. Filmen, der på dansk kom til at hedde HÆVN FOR DOLLARS, vises en i DCP 4K-udgave, og den kan ses på nedenstående tidspunkter:

  • Onsdag den 12. juni klokken 21.30.
  • Søndag den 30. juni klokken 19.00.
Den danske plakat med den fængende titel.

lørdag den 6. april 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 14

Det er blevet til disse tre siden sidst, men det er da også noget. Har stadig ganske meget i bunkerne, jeg skal have set, men det er jo i virkeligheden et positivt problem.

FRONTIER MARSHAL (Allan Dwan, USA, 1939). Da Indian Charlie går amok i en saloon i Tombstone, Arizona, er den lokale sherif ikke meget for at gribe ind, så problemet bliver håndteret af den nyankomne Wyatt Earp, som gerne vil have lidt nattero. Det fører til, at Earp for alvor ender med at få stjernen på, så han kan holde lov og orden i den hektiske by. Især er rivaliseringen mellem to store saloons en evig heksekedel, og den dødsforagtende Doc Halliday og en lusket dansepige gør ikke tingene nemmere at håndtere for det retskafne sherif. Snart eksploderer stemningen for alvor i Tombstone. 

Allerede i 1934 blev der lanceret en film med titlen FRONTIER MARSHAL, og den er ligesom 1939-udgaven baseret på Stuart N. Lakes WYATT EARP: FRONTIER MARSHAL. Biografien udkom i 1931, men det kom senere frem, at store dele af den er fiktion. Men den handler blandt andet om det legendariske opgør ved O.K. Corral, og det er jo altid en herlig historie – og FRONTIER MARSHAL er en ganske vidunderlig film, som bestemt kan anbefales til alle western-fans. Rollelisten byder på navne som Randolph Scott, Nancy Kelly, Cesar Romero, Binnie Barnes, John Carradine og Lon Chaney Jr., og det er især imponerende med de mange scener fra byen, hvor det vrimler med statister – og så lever man fint med, at den er alt andet end historisk korrekt. På dansk er filmen kendt som NYBYGGER-SHERIFFEN. Set på Blu-ray.  

IL GRANDE DUELLO (Giancarlo Santi, Italien-Vesttyskland-Frankrig-Marokko, 1972). Den unge Philip Wermeer er på flugt; mistænkt for at have myrdet den magtfulde Ebenezer Saxon i Saxon City. En dusør på 3000 dollars får dusørjægerne til at sværme som fluer, men deres planer forpurres i første omgang af den tidligere sherif Clayton, der tror, at Philip Wermeer er uskyldig. Efter en del forvirring ender Wermeer i Saxon City, hvor han vil hævne sig på de tre Saxon-brødre, der styrer byen. Et gigantisk opgør, der skal afgøre tingene, synes uundgåeligt. 

Her har vi at gøre med en lidt pudsig film, hvor de enkelte elementer fungerer bedre end helheden. Der er ganske dynamiske actionscener undervejs, kamera-arbejdet har opfindsomme højdepunkter og musikken af Luis Bacalov er lige i øjet med den helt rigtige spaghettiwestern-agtige klang. Men der mangler lidt stringens i afviklingen af historien, og der er nogle komiske elementer, der giver en diffus stemning. Lee Van Cleef er som altid god (selv om han minder meget om noget, vi har set før), og Alberto Dentice er et godt valg i rollen som Wermeer. Horst Frank, Klaus Grünberg og Marc Mazza spiller de tre onde brødre – og de er pænt onde! Alt i alt en OK oplevelse, men den er altså ikke helt oppe at ringe. Internationalt kendes filmen som THE GRAND DUEL, mens den danske titel selvfølgelig er DEN STORE DUEL. Set på Blu-ray.

VIVI O PREFERIBILMENTE MORTI (Duccio Tessari, Italien-Spanien, 1969). Monty Mulligan kæmper med at betale de lånehajer, han skylder penge, men måske kan en arv på 300.000 dollars løse problemet. Desværre er det en betingelse i testamentet, at han skal bo sammen med sin bror Ted i seks måneder. Brødrene har ikke haft noget at gøre med hinanden i årevis, og de er på ingen måde venner. Men de får en fælles fjende i form af en lokal bandeleder, og det sender dem ud på en række eventyr i det vilde vesten.

Det er ikke nemt at lave western-komik, hvilket denne alt andet end sjove film tydeligt viser. Man har åbenbart haft en idé om, at det er morsomt at se folk slås, og der diskes da også op med den ene nævekamp efter den anden. Samtidig er der lidt Wile E. Coyote over de to brødres planer om at skaffe penge, hvilket ikke altid går, som de havde forestillet sig. Giuliano Gemma og Nino Benvenuti er fine nok i de to hovedroller, men det er lidt en rodebunke, de medvirker i. At nogle af landskaberne ser særdeles europæiske ud bryder også i høj grad illusionen om, at handlingen udspiller sig i den amerikanske Wild West – og kulisserne har heller ikke kostet mange lire. Nej, det er ikke lige en film for mig. I den danske biograf-annonce kunne man læse, at man havde at gøre med "to hårde gutter med krudt i næverne i en skydeskæg western". Titlen på vores breddegrader var SÅ RAM FOR H......! Set på Netflix.

søndag den 31. marts 2024

Bill og Ben på svensk: Mange titler nåede vi aldrig at få på dansk

OK, nu bliver det lidt nørdet. Jeg fik en mail fra en Rygende Revolvere-læser, som spurgte, om det var rigtigt, at der var udgivet Bill og Ben-bøger i Sverige, som aldrig var kommet i Danmark. Og det er der i høj grad. Forfatteren Marshall Grover (alias australieren Leonard F. Meares) var selv bitter over, at hans sædvanlige forlæggere i tidernes morgen informerede ham om, at han ikke behøvede at skrive flere Bill og Ben-bøger, for de havde rigeligt liggende i bunken. Han kunne dog stadig levere til det skandinaviske marked, fordi interessen her var så enorm.

I Danmark nåede vi op på 383 bind, før serien lukkede i 1994, men markedet i Sverige var bare lige lidt mere dynamisk. Her blev Bill og Ben introduceret i serien Wild West Böckerna i 1962, før de i 1963 fik deres egen serie. Den nåede op på hele 504 bind, før man i år 2000 sagde farvel og tak. Ganske mange af de bind er selvfølgelig genoptryk, og præcis som i Danmark udgav man også en genoptryks-serie med titlen Bill och Ben Special. 

Den kom der 54 bind af alt i alt, men mærkeligt nok udgav man også Bill och Ben Special-titler som en del af den store serie, hvor der stod Special på forsiden, men man fulgte bare den nummerering, man nu lige var nået til. Men det er en anden snak. Det interessante er de bind, som aldrig nåede ud i dansk oversættelse, og herunder kan du se de fleste af dem. Jeg påstår ikke, at listen er komplet, og alle input er velkommen. Men der er da lidt at kaste sig over (63 titler) hvis man virkelig er fan (og kan læse svensk). 

  • 335. Bill och Ben och lömska planer (Day Of The Killers) 
  • 337. Bill och Ben tänker skarpt (Is Glennon Guilty?)
  • 339. Bill och Ben och ett ovanligt testamente (Vengeance in Spades)
  • 340. Bill och Ben och maskeradligan (Never Cheat a Texan)
  • 341. Bill och Ben och vittnet som skulle dö (The Lady is a Target)
  • 342. Bill och Ben och farliga boskapsmän (Miss Lou and the Tall Men)
  • 366. Skattgömman (Wells Fargo Decoys)
  • 367. Striden i Aredo Pass (The Bullet in Mason's Back)
  • 368. På jakt efter hämnd (Revenge is the Spur)
  • 369. Sheriff i svart (The Lawman Wore Black)
  • 370. Skandaljournalisten (Challenge the Legend)
  • 371. Kidnapparnas gisslan (Beauty and the Brigands)
  • 372. Med risk för livet (Pledge to a Doomed Man)
  • 374. Den vita squawn (Colorado Woman)
  • 375. Rättvisa åt alla (Slow Wolf and Dan Fox)
  • 378. Sheriffens dotter (Debt to a Tin Star)
  • 379. Rykande revolvrar (Battle of Hogan's Hole)
  • 380. Skräck till salu (Terror for Sale)
  • 382. Bluffmakaren (Hackett's Bluff)
  • 384. Ryttare i regn (Wrong Side of the Mountain)
  • 386. En gåtfull man (Alias Ed Dacey)
  • 388. Guldtjuvarna (Feud-Breakers)
  • 389. Dödsfällan (One Mean Down)
  • 390. Mannen som försvann (Whatever Became of Johnny Duke?)
  • 392. Den stora kalabaliken (Fortune Fever)
  • 393. Darligt arv (The Late Yuma Smith)
  • 396. Med snaran om halsen (Once Upon a Gallows)
  • 398. Västerns riddersmän (We Ride For Circle 6)
  • 399. Pilar och dynamit (In Cahoots)
  • 401. Midnattsbandet (The After-Midnight Gang)
  • 402. Full rulle i Beeby (Beeby's Big Night)
  • 403. Med vapen i lasten (The Jubilo Siege)
  • 404. En genialisk bankkupp (Kid Light-Fingers)
  • 406. En hand ur graven (Dynamite Demon)
  • 407. Banditjakten (Bandido Hunters)
  • 410. Med döden ombord (South to Sabine)
  • 411. Rösten från graven (Bequest to a Texan)
  • 412. En näktergal i västern (Little Town, Big Trouble)
  • 416. Djävulens lie (The Doomsday Gun)
  • 418. Stenens förbannelse (The Jonah Rock)
  • 419. Orm i paradiset (Fight Hard, Stay Alive)
  • 420. En furstlig härva (Right Royal Hassle)
  • 425. Tid för hämnd (Vengeance for Valentine)
  • 429. Sierra Santos skatt (The Treasure Express)
  • 431. Bly över floden (Wrangle Creek)
  • 435. En spelares död (The Dude Died Hard)
  • 437. Helgerånet (Ruckus at Gila Wells)
  • 438. Guld och krutrök (Bellaver's Scar)
  • 440. Skott i ryggen (The Wrong Victim)
  • 441. Jakten på Garroway (Find Garroway)
  • 442. Flodbanditerna (Arizona Trackdown)
  • 443. Svurna fiender (No Matter How Far)
  • 444. Bara trubbel (Dog Trail North)
  • 445. Juveltjuven (Nevada Heat)
  • 446. Farligt leverne (Alive and Dangerous)
  • 447. Dyrbar last (The Wildcat Run)
  • 448. Fångarna i Salvo Pass (Salvo Pass)
  • 449. De värnlösas försvarare (Defend the Misfits)
  • 450. Skattjakten (The Woman Hunt)
  • 451. Mord i det fördolda (Eye of a Killer)
  • 453. Mötet med Conway (Conways Chronicle)
  • 455. Rädslans makt (Fear Power)
  • 457. Dubbelspel (Strangers Riding By)
  • 459. Månsken och krutrök (Moonlight & Gunsmoke)

En helt fantastisk ressource, hvis man interesserer sig for svensk kiosk-litteratur, er hjemmesiden Serielagret.se, der er skabt af Patrick Myrman. Det er et vildt imponerende arbejde, og det har været en kæmpehjælp under skrivningen af dette blog-indlæg.

fredag den 1. marts 2024

En komplet Jonah Hex-oplevelse

Sent i går eftermiddag skulle jeg til et arrangement inde i Københavns centrum, men jeg nåede på vejen lige ned i tegneserieantikvariatet Pegasus på Nørre Farimagsgade 53. Jeg kommer der sjældent, men det er altid hyggeligt at kigge rundt i de enorme bunker af tegneserier; og derfor kan det være en fordel at vide, hvad man leder efter. Nu havde jeg lige et par huller i min samling af danske Jonah Hex-hæfter, og der var sandelig bid.

Fra butikkens skumle gemmer fandt indehaveren nummer 4, 21, 29 og 35 (et af numrene havde jeg egentlig i forvejen, men det her var et meget pænere eksemplar); og så havde han sjovt nok også lige det enkelte DET BEDSTE FRA JONAH HEX-hæfte, som udkom i sin tid. Dermed fik jeg faktisk gjort min samling komplet. Nu har jeg ikke lige den store interesse i HEX-serien, der fulgte efter, og der er jo også en miniserie og de Hex-historier, der kom i Tomahawk-bladet, men det må blive en anden dag. Det var i hvert fald rart lige at få lukket selve den danske hovedserie.

Selvfølgelig skal de alle læses en dag, men lige nu er jeg i gang med det store amerikanske genoptryk af de Jonah Hex-historier, der kørte i bladet WEIRD WESTERN TALES. Det er lidt fedt at læse dem i farver og i en lidt større størrelse end i de ellers ganske udmærkede sort/hvide DC Showcase Presents-trade paperbacks. Og så starter jeg endnu engang forfra med historierne, når jeg kaster mig over de danske hæfter, men nu er det jo en ekstraordinært fed western-tegneserie.

torsdag den 15. februar 2024

Nå, får du set nogle westerns? Del 13

Jeg har haft "travlt" med diverse TV-serier og nogle film i andre genrer, men det er blevet til disse tre klassikere.

BULLET FOR A BADMAN (R.G. Springsteen, USA, 1964). Sam Ward er en mand, der er drevet af et ønske om hævn. Målet er Logan Keliher, der har giftet sig med Wards ekskone – og Logan opdrager endda Wards søn som sin egen. Wards bande plyndrer banken i byen Griffin, hvor den lille familie hører til, men det er kun Sam Ward, der slipper væk i live. En flok mænd rider ud i vildmarken sammen med Logan Keliher for at opspore Ward og pengene fra banken – og netop de mange dollars kan få selv ærlige mennesker til at give køb på deres moralske principper. Jagten bliver ikke lettere af, at blodtørstige apacher hærger i området. 

Vi har lidt at gøre med en "mal efter numrene"-fortælling, for det er bestemt ikke en specielt original historie, der serveres i BULLET FOR A BADMAN. Men den holdes rigtig fint oppe af dynamikken mellem karakterne med en sammenbidt Audie Murphy og en lusket og charmerende Darren McGavin som de to kamphaner. Det gør, at den er værd at bruge tid på. Landskabet i Snow Canyon i Utah ser virkelig hårdt og trøsteløst ud; hestenes hove klaprer hen over de knastørre klipper, hvilket er ganske fascinerende. En OK B-western, men heller ikke meget mere. Filmen kom til at hedde DEN SIDSTE KUGLE på dansk. Manuskriptet er baseret på romanen RENEGADE POSSE fra 1958 af Marvin H. Albert. Den udkom her i landet som nr. 53 i En Texas Bog-serien med titlen HÆNGT VED DAGGRY. Set på Blu-ray.

WESTWARD THE WOMEN (William A. Wellman, USA, 1951). Mændene har det godt i Whitman Valley i Californien, men problemet er, at der kun er mænd i dalen. Derfor hyrer Roy Whitman den erfarne Buck Wyatt til at rejse med ham til Chicago, hvor de vil finde kvinder, der er modige nok til at tage på den opslidende rejse tværs over kontinentet; en rejse, der især vil blive foretaget med et vogntog. Selv om Buck Wyatt har engageret en flok solide mænd til at hjælpe undervejs, opstår der mange konflikter - og indianerne og elementernes rasen gør ikke tingene nemmere for hverken kvinder eller mænd på den lange tur. 

Det er nybygger-ånden, som præger denne usædvanlige western, og det er virkelig fascinerende. Kvinderne kommer ud for mange strabadser på turen og hverken landskaberne eller vejret er altid med dem. Alt dette skildres med stor variation, og man er grebet fra start til slut. Også konflikterne mellem personerne giver krydderi til fortællingen, og det hele rundes af med en passende og særdeles flot finale. Robert Taylor og John McIntyre gør det godt som de to vigtigste mandlige hovedroller, men ellers er det kvindernes film med Denise Darcel, Hope Emerson og Maggie O'Malley som de mest markante. Absolut en perle af en film! Den danske titel er KVINDERNE DROG VESTPÅ. Set på Blu-ray.

BEND OF THE RIVER (Anthony Mann, USA, 1952). En gruppe bosættere er på vej mod Oregon under ledelse af Glyn McLyntock; en mand med en skummel fortid, som bosætterne ikke kender til. Undervejs redder McLyntock en mand ved navn Emerson Cole fra at blive lynchet. Også Cole har gjort ting, han ikke nødvendigvis vil have frem i lyset. Et indianerangreb sårer en af de kvindelige bosættere, der må blive i byen Portland for at komme sig, mens resten af vogntoget fortsætter mod deres mål. Men da man finder guld i området ændrer alting sig. 

BEND OF THE RIVER, der her i landet kom til at hedde MOD FJERNE HORISONTER, er en af de fem westerns, som Anthony Mann instruerede med James Stewart på rollelisten, og den er glimrende. Manuskriptet har en perfekt blanding af store menneskelige dramaer og skarpe replikker, og det bliver også plads til romantik og en lille smule komik. Vi kommer kun for alvor ind under huden på James Stewart og Arthur Kennedys karakterer, men der spilles solidt og varieret hele vejen rundt; også i de mindre roller. Hold for eksempel udkig efter Harry Morgan, der siden blev kendt i TV-serien M*A*S*H. Julie Adams og Lori Nelson pynter på spindesiden, og så skal man ikke glemme de flotte landskaber, som Irving Glassberg har filmet. Set på Blu-ray.

lørdag den 10. februar 2024

... og jeg køber fortsat Jonah Hex

Min lokale antikvarboghandler har desværre en dårlig vane med at sætte klistermærker med prisen på forsiden af blade, men det er en uvane, der i årevis har været udbredt i branchen. Nu var disse fire Jonah Hex-hæfter, jeg købte i går, heldigvis nogenlunde til at have med at gøre, så jeg fik prismærkerne af uden at rive forsiderne i stykker. 

Hæfterne kostede en 10'er stykket og er i ganske fin stand, og så fik jeg lige krydset fire numre mere af på min samleliste (hvilket vil sige, at jeg slettede dem i den Jonah Hex-note, jeg har på min iPhone, som jeg som regel har med mig). Nu mangler jeg faktisk kun tre hæfter i at have dem alle; altså af de 78 numre af seriebladet, som Interpresse udgav i årene 1979 til 1985.

onsdag den 7. februar 2024

1883 er western-TV i verdensklasse

Anmeldelse: 1883
USA, 2021-22, 1 sæson, 10 afsnit. Instruktion: Taylor Sheridan, Ben Richardson, Christina Alexandra Voros. Medvirkende: Tim McGraw, Sam Elliott, Faith Hill, Isabel May m.fl. Musik: Brian Tyler, Breton Vivian.

Med TV-serien YELLOWSTONE har den amerikanske manuskriptforfatter, producent og skuespiller Taylor Sheridan skabt et moderne western-epos om Dutton-familiens kamp for at bevare og beskytte deres enorme ranch i Montana. I skrivende stund venter vi på afslutningen af femte sæson, men det er et univers med mange facetter, og derfor har YELLOWSTONE indtil videre kastet to spin-off-serier af sig, og der er flere på vej. Her skal det handle om 1883, der i ti intense afsnit fortæller historien om, hvordan Dutton-familien i det hele taget kom til Montana.

James Dutton har aftalt at mødes med sin familie fra Tennessee i Fort Worth, Texas, hvorfra de vil begynde deres færd vestpå. Fort Worth er en voldsom oplevelse for den lille familie, og James Dutton går med til at følge med en større gruppe uerfarne europæiske indvandrere, som ledes af den livstrætte borgerkrigs-veteran Shea Brennan og hans kompagnon Thomas. Målet er Oregon, men de er dårligt nok kommet væk fra deres udgangspunkt, før turen kræver sine første ofre. 

Vi har virkelig at gøre med en gribende og fascinerende fortælling. Overalt lurer farerne i form af banditter, indianere, klapperslanger og de mange floder, som de kluntede og naive indvandrere må forsøge at overleve – og så er der alle de interne konflikter. Jeg spoiler ikke meget ved at sige, at der næsten dør flere i 1883 end i THE WALKING DEAD. Det er brutale kræfter, som disse mennesker er oppe imod, og der bliver ikke lagt fingre imellem i skildringen af det.

"Man lærer virkelig disse mennesker at kende, og det hjælper selvfølgelig på det, at skuespillerne på alle måder lever sig ind i deres karakterer"
Men det er også en fortælling om mod, håb og drømmen om et bedre liv på trods af alle strabadserne – og så er det i høj grad også en kærlighedshistorie. Her er det især James Duttons eventyrlystne datter Elsa, der undervejs forelsker sig – og mærker konsekvenserne af den forelskelse. Samtidig er hun også seriens fortællerstemme, der reflekterer over landskabet, naturen, de blodige prøvelser og alt det andet, der sker. Her er vi ude i manuskript-skrivning i verdensklasse.

I det hele taget er det en ekstremt velskrevet serie med en perlerække af gode replikker. Man lærer virkelig disse mennesker at kende, og det hjælper selvfølgelig på det, at skuespillerne på alle måder lever sig ind i deres karakterer. Her er det især Isabel May, der stråler i rollen som Elsa Dutton – hun er både sej og sårbar på samme tid. Country-stjernerne Tim McGraw og Faith Hill spiller hendes forældre, og det er værd at bemærke, at de to også privat danner par.

"Præcis som i YELLOWSTONE gøres der en del ud af det romantiske ved tanken om at leve livet som cowboy, hvor man ikke ejer meget andet end det, som ens hest lige kan have med"
Sam Elliot gør det helt suverænt som den barske Shea Brennan; en rolle, han formentlig kunne spille på autopilot, men der er bare så meget mere i den og han får alle de små nuancer med. Taylor Sheridan dukker selv op i et par episoder, og der er overraskende og berømte ansigter i mindre, men vigtige, roller, undervejs. 

Præcis som i YELLOWSTONE gøres der en del ud af det romantiske ved tanken om at leve livet som cowboy, hvor man ikke ejer meget andet end det, som ens hest lige kan have med. Denne tanke understøttes af en endeløs række af fantastiske landskabsbilleder og man må virkelig sige, at de har fundet nogle unikke locations. Og musikken af Brian Tyler og Breton Vivian er altså også i top, så jeg tøver ikke med at give denne TV-serie topkarakter.

Man kan sagtens se den som en afsluttet historie, hvis man ikke lige er til de mange afsnit af YELLOWSTONE eller den lidt mere ufokuserede spin-off-serie 1923. Under alle omstændigheder kan jeg kun anbefale 1883 til alle westernfans; det er underholdning i verdensklasse.


fredag den 26. januar 2024

En søndag eftermiddag med spaghetti-westerns i Husets Biograf

Hvis man er fan af spaghettiwesterns, er det nok en god idé at sætte kryds i kalenderen ved søndag den 17. marts. Her præsenterer Faces in the Dark og eXtase nemlig hele tre af slagsen i Husets Biograf i København. Dørene åbner klokken 12.00, og så ser eftermiddagens program ellers således ud:

  • Klokken 13.00: EN HÆVNER RENSER UD / KILL AND SAY YOUR PRAYERS / REQUIESCANT (Carlo Lizzani, Italien-Vesttyskland 1967).
  • Klokken 15.00: SARTANAS STØRSTE KUP / RUN MAN RUN, SARTANA IS IN TOWN / UNA NUVOLA DI POLVERE... UN GRIDO DI MORTE... ARRIVA SARTANA (Giuliano Carnimeo , Italien-Spanien 1971).
  • Klokken 17.00: SHANGHAI JOE – TEXAS' JERNNÆVE / FIGHTING FISTS OF SHANGHAI JOE / IL MIO NOME È SHANGAI JOE (Mario Caiano, Italien 1973).

Der er tale om 16mm-kopier med engelsk tale og danske undertekster.

fredag den 19. januar 2024

Warner Archive Collection udgiver en Blu-ray-boks med TV-serien COLT .45

Jeg skal indrømme, at jeg ikke umiddelbart kan huske at have hørt om western-TV-serien COLT .45, og den har åbenbart heller ikke lige været til at få fat i. Men alt det ændrer sig den 12. marts, når Warner Archive Collection udgiver hele serien i et bokssæt. Vi taler om 67 episoder fordelt på ti Blu-ray-skiver.

Serien er løseligt inspireret af filmen af samme navn fra 1950 med Randolph Scott i hovedrollen, og den blev sendt fra oktober 1957 til september 1960 på den amerikanske TV-station ABC. Tre sæsoner blev det til med som sagt 67 episoder.

COLT. 45 handler om en regeringsagent ved navn Christopher Colt, der under dække af at være våbensælger fanger skurke og banditter i det vilde vesten. Hovedrollen blev spillet af Wayde Preston i de fleste afsnit, men han blev åbenbart utilfreds med de vilkår, serien blev lavet under, og derfor måtte man i nogle episoder have Christopher Colts fætter Sam Colt, Jr. (spillet af Donald May) som hovedperson. 

De enkelte afsnit varer bare 30 minutter, så det går formentlig stærkt, men nu har jeg altså ikke set serien. Hvor vi er henne prismæssigt i forhold til dette bokssæt, er i skrivende stund ikke oplyst, men i det mindste plejer Warner Archive Collection at være flinke til at lave regionsfri udgivelser.

tirsdag den 9. januar 2024

Ny bog om westerns på vej

Henry C. Parke er formentlig ikke et navn, der er specielt kendt, men nogle er måske stødt på hans skriverier på bloggen Henry's Western Round-up – der nu ikke længere opdateres så tit – og den tilhørende og noget mere aktive Facebook-side. Parke er også fast film-skribent på det amerikanske magasin True West, der fokuserer på det vilde vesten, og det samarbejde fører nu til, at omkring 80 af artiklerne samles i bogen THE GREATEST WESTERNS EVER MADE AND THE PEOPLE WHO MADE THEM, der udkommer den 6. februar på forlaget TwoDot.

Henry C. Parke bemærker på Facebook, at de fleste af artiklerne er blevet udvidet, så der også er noget at komme efter for faste læsere af True West-bladet. Jeg faldt om en tidlig anmeldelse af bogen, der beskriver den lidt som en blandet landhandel, hvilket måske ikke er så underligt, men derfor kan den selvfølgelig godt være interessant. Nu har I i hvert fald fået tippet.