tirsdag den 8. januar 2013

Fem mænd til kamp mod ondskaben

Anmeldelse: OGGI A ME... DOMANI A TE! 
Italien, 1968. Instruktion: Tonino Cervi. Medvirkende: Brett Halsey, Bud Spencer, Tatsuya Nakadai, Wayde Preston, Franco Borelli. Musik: Angelo Francesco Lavagnino. International titel: TODAY WE KILL, TOMORROW WE DIE! Dansk titel: SHERIFFEN FRA NEVADA.

Efter fem år bag tremmer for en forbrydelse, han ikke har begået, er Bill Kiowa optændt af had. Hvert eneste vågne øjeblik i fængslet har han brugt på at træne med en træ-revolver, så han nu er hurtigere til at trække end nogensinde før. Billys bedstefar har gemt en sum penge for ham, og han bruger dem til at hyre fire erfarne revolvermænd, så han endelig kan få hævn over James Elfego; manden, der myrdede hans kone og fik ham i spjældet. Men Elfego rider nu sammen med en større bande nådesløse comancheros, så det er en alt andet end let opgave.

Hovedrollen spilles af Montgomery Ford, alias Brett Halsey.
Der er dømt spaghetti for alle pengene i denne italienske western fra 1968, men desværre har der ikke været råd til meget andet end den billige slags - uden den store smag eller konsistens. Ganske vist har horror-mesteren Dario Argento været med på manuskriptet på TODAY WE KILL, TOMORROW WE DIE (som er en af filmens amerikanske titler), men det trækker ikke meget op i den samlede bedømmelse. Historien er endnu en variant af THE MAGNIFICENT SEVEN (eller SYV MÆND SEJRER), selv om vi så her må nøjes med fem revolvermænd med en mission i stedet for syv.

The Magnificent Five!
Faktisk er det den første del af filmen, hvor Bill Kiowa rider rundt for at rekruttere revolvermændene, der fungerer bedst. Det fører til en række fine optrin, og for hvert nyt medlem, han føjer til sin "bande", får vi et klip, hvor de rider sammen gennem landskabet med ægte western-musik i baggrunden. Der er også et lille nik til THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY i scenen, hvor Bill Kiowa køber en ny revolver. Herligt.

Men plottet bliver stadig mere fragmentarisk, og i det store klimaks falder alt fra hinanden. Måske er det her, at man fornemmer Argentos touch, for Elfegos mænd bliver aflivet en for en, mens de rider rundt i en skov, men det kommer mest til at virke som et billigt trick ... eller måske en metode til at holde budgettet nede på en acceptabelt niveau. Medrivende og dynamisk bliver det aldrig, men filmen er da underholdende uden at være det helt store.

Filmen er optaget ca. 40 kilometer uden for Rom.
Bill Kiowa spilles som en stenstøtte af Brett Halsey (under dæknavnet Montgomery Ford), men det passer godt til filmens historie. Bud Spencer er som sædvanlig lidt af en bulderbasse og står for flere af de komiske optrin, selv om han ikke er så gakket som i senere roller. Men han får lov til at dele mange øretæver ud. Ellers er Wayde Preston den mest markante af den lille gruppe.

Japanske Tatsuya Nakadai spiller den kyniske Elfego og han giver den ikke for lidt som ondskaben selv med udspillede øjne og overgearede replikker. Det er lige ved at blive for meget. Man kan i øvrigt godt se, at han primært har arbejdet i Japan, for selv om han skal forestille at være en gal mexikansk bandit, så svinger han sin machete som om, han var en samurai.

Tatsuya Nakadai som den mexikanske samurai.
Filmens efterårstunge landskaber er et kapitel for sig. Det er en ægte italiener, forstået på den måde, at den rent faktisk er filmet i Italien. Der er godt nok ikke mange af scenerierne, der leder tanken hen på det vilde vesten - og den afsluttende duel kunne lige så godt være filmet i Hareskoven. Soundtracket af Angelo Francesco Lavagnino har dog især i temaet masser af amerikaner-lyd i sig, så det er lidt med til at opretholde illusionen om, at vi er i USA.

- Undskyld, har De set noget til en mand ved navn Terence Hill?
Filmen er udkommet på dvd i Danmark fra Another World Entertainment, hvor den er nr. 3 i deres western-serie. Billedkvaliteten er hæderlig, mens det engelske lydspor er lidt knasende. På skiven ligger også biografier, filmografier samt diverse stills og plakater. Her kan man bl.a. se, at filmen kom til at hedde SHERIFFEN FRA NEVADA her i Danmark, hvilket slet ikke giver nogen mening. Med dvd'en får man også en informativ fire siders booklet, skrevet af Nils Markvardsen.

17 kommentarer:

 1. Af en aller anden grund holder jeg meget af denne film, af melankolien, men man savner måske nogle tørre spanske landskaber.

  Og hvem er den fyr, der opbevarede pengene i alle de år hovedpersonen sad fængslet? Det er da vist ikke faderen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige genset scenen og to gange kalder Billy manden for "pop", så jeg har tilladt mig at rette det til bedstefar. I flashback-scenen får vi at vide, at Billys far er død og har efterladt ham en masse penge - og det må være dem, der er blevet gemt.

   Slet
  2. Du har helt ret, han kalder ham vist pop eller pops. Måske er der tale om et plothul af en art. Et enkelt sted i filmen er der også nogle mystiske skygger eller skikkelser, der bevæger sig i baggrunden, der vist ikke har noget med plottet at gøre.

   Det er i det hele taget ikke den mest gennemarbejdede film, jeg har set, men underholdende alligevel. Specielt William Berger er cool. Og det er altid en fornøjelse at se Bud Spencer kaste folk gennem vinduer.

   Slet
  3. I scenen, hvor de lige har rekrutteret sheriffen, og hvor de er tre, der kommer ridende, går der en eller anden oppe på bakken i baggrunden, der bestemt ikke har noget med handlingen at gøre.

   Slet
  4. Ja, det ser mystisk ud. Måske er det et spøgelse.

   Slet
 2. Denne SW er bestemt på det jævne efter min egen opfattelse, men den er klart Brett Halsey’s bedste SW.
  Jeg krummer stadig tæer over den jammerlige ”Roy Colt and Winchester Jack” instrueret af den ellers fremragende Mario Bava som burde have holdt sig til giallo og horror genren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, den lyder slem. Nu bliver min næste spaghetti formentlig endnu en fra Another World Entertainment. Var egentlig startet på KEOMA, men desværre viste dvd-skiven sig at være defekt, så jeg må have fat i en anden.

   Slet
  2. ”Keoma (1976)” var sammen med ”Manaja (1977)” den sidste store SW og klart Castellari’s bedste film i genren.
   Jeg kan på det varmeste anbefale den.

   Slet
  3. Pudsigt. Min AWE-Keoma var også defekt.

   Slet
  4. Det lyder ikke godt. Synes ikke at jeg har læst om det, så det er næppe hele oplaget.

   Slet
  5. Jeg prøver en anden udgiver for en sikkerheds skyld.

   Andet minus ved filmen er den gudsjammerligt dårlige musikalske score, der på det nærmeste skærer det indre øre i stykker.

   Slet
  6. Jeg prøver lige en AWE-skive mere. Filnen er nede i 20-25 kroner efterhånden.

   Slet
  7. Jeg begynder at se et mønster. Min "Keoma" dvd, fra AWE, er også i stykker. Den virkede fint første gang jeg så den, men anden gang var den defekt. Og jeg passer altså godt på mine dvd'er.

   I øvrigt, en rigtig god blog du har startet her. Jeg har længe været stort fan af "Skræk og rædsel" (selvom jeg kun har kommenteret en enkelt gang), og "Rygende revolvere" ser ud til at blive lige så god.

   Slet
  8. Min dvd virkede også fint første gang, men ved andet gennemsyn frøs den, og den er i øvrigt helt ridsefri.

   Slet
  9. Det bliver mere og mere mærkeligt med den KEOMA-dvd. En film, der selvdestruerer efter første gennemsyn? Nu frøs min allerede første gang efter ca. en time. Mystisk.

   Slet
  10. Min næste Keoma bliver nok en Blue Underground via Amazon. Der er ingen af mine maskiner, der kan afspille AWE-dvd'en. Jeg har det samme problem ca. en time inde i filmen.

   Slet
  11. Jeg har også erfaring med defekte dvder, det er noget mærkeligt noget... ikke en ridse eller fedtfingre på disken og alligevel kan den ikke afspilles...????

   Jeg oplevede det senest sidste nat, hvor jeg skulle se dokumentarren "This Film Is Not Yet Rated"... men allerede efter 2 minutter var der problemer... jeg besluttede mig dog lige at tørre skiven af,og da jeg satte den i igen har den indtil videre kørt upåklagelig...!

   Havde dog ingen besværligheder med min Keoma-dvd, som jeg netop har genset...??

   Slet